SAHRANE LEGLO KORONE: Poštovanje tradicionalnih običaja uzima danak u Crnoj Gori

M. SEKULOVIĆ

16. 03. 2021. u 08:38

ČETIRI sahrane u jednom danu - rekle su nam sve.

Foto Bošnjačka stranka Tviter

Ove reči potpredsednice Opštine Ulcinj, Hatidže Đoni najbolje su ilustrovali stanje u Crnoj Gori, gde tradicija u vezi sa obredom poslednjeg ispraćaja pokojnika, nije ustukla pred epidemiološkim merama Ministarstva zdravlja u borbi protiv pandemije virusa u Crnoj Gori. Dan kasnije u Ulcinju je evidentiran rekordan broj inficiranih virusom kovida 19 u jednom danu - 51, istog dana od posledica zaraze umrle su četiri osobe, od kojih je najmlađa imala 52 godine!

Na svu sreću, Ulicinjani su se trgli, ali, i dalje beleže više od 20 inficiranih.

Nekoliko dana posle reči Hatidže Đoni u Andrijevici je, između ostalog, kao epilog nekoliko masovnih okupljanja na sahranama, za nekoliko dana registrovano čak 54 obolelih od korone.

Pre nekoliko dana, uprkos merama Ministarstva zdravlja za suzbijanje pandemije virusa korona, u Rožajama na sahrani osnivača Bošnjačke stranke Crne Gore, bivšeg potpredsednika i ministra Vlade Crne Gore Rafeta Husovića, okupilo se nekoliko hiljada građana!

SAUČEŠĆA

- ZABRANjUJE se primanje saučešća i nalaže se preduzećima koja upravljaju grobljima da omoguće otvaranje kapele sat vremena pre sahrane, uz mogućnost izjave saučešća u navedenom periodu, u mimohodu, uz poštovanje mera distance, bez zadržavanja izvan objekta - saopšteno je iz Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje u Mojkovcu.

Na dženazi koja je klanjana na Gradskom trgu, uz masovno kršenje mera za suzbijanje opasne zaraze koja je i u Rožajama odnela veliki broj ljudskih života, bili su predstavnici političkih partija.

Iz JP "Komunalno" Berane kažu da su doneli oštre mere da spreče okupljanja u kapeli na groblju. Direktor Savo Vučetić, primećuje da je u nekoliko navrata rodbina pokojnika po tradiciji u ovom kraju, na poslednjem ispraćaju pokojnika prisutne "služila" rakijom i cigaretama.

- Intervenisala je i policija. Ne možemo sprečiti sve - kaže Vučetić, koji ističe da se kovčezi sa telima umrlih od korone ne unose u kapelu, već se rodbina od njih oprašta pored grobnica.

Pogledajte više