ŽELE ŠTO PRE DA POLETE KA BEOGRADU: Predstavljen ambiciozan plan razvoja novog avio-prevoznika Tomontenegro

Z. Z.

06. 03. 2021. u 08:38

CILj je da se napravi moderna kompanija, zasnovana na tržišnim principima, samoodrživa u narednim godinama, koja će biti oslonac privredi, naročito turističkoj, poručio je Predrag Todorović, izvršni direktor novoosnovanog nacionalnog avio-prevoznika Tomontenegro.

Foto: B. Dabić

- Kupili smo dva aviona "embrajera" koji su bili u floti "Montenegro erlajnsa" za 21,5 miliona evra i na taj način pomogli da država uštedi 45 miliona koliko bi bila faktura koju bi ispostavila kompanija "Džigas" sa kojom je ME imao ugovor o operativnom lizingu. Sada imamo dva potpuno operativna aviona za narednih sedam ili osam godina - naveo je Todorović.

Do zaposlenja, istakao je, moći će svi oni koji su požrtvovani, radni, pre svega kompetentni ljudi koji će uložiti sebe u dugoročni razvoj nacionalnog avio-prevoznika.

- To znači da ima mesta za zaposlane iz ME koji su spremni sa nama da prave kvalitetnu priču, da imamo kompaniju koja će biti primer za region - naglasio je izvršni direktor novoosnovane avio-kompanije.

Todorović je najavio da će u narednim sedmicama početi zapošljavanje, a u toku su finalne pripreme za to, i dodao da čine sve što je do njih da budu spremni za predstojeću letnju turističku sezonu.

Dodaje da im je želja da avioni polete pre leta, odnosno turističke sezone, ali kako napominje to ne zavisi od njih, već od više faktora.

- Ne može sve da se završi za nekoliko sedmica ili meseci, ali kako ćemo leteti, prema kojim destinacijama zavisiće od procedura, dobijanja licenci, a pre svega da li će zbog epidemiološke situacije aerodromi biti otvoreni. Naravno, namera nam je da prvo otvorimo liniju ka Beogradu, ona je najprofitabilnija. Interes su nam i linije ka Zapadnoj Evropi, ali je preuranjeno da sada predstavljamo plan letenja i otvaranja novih tržišta - rekao je Todorović.

Najavio je i da se pregovara o nabavci novih aviona, konkretno pregovara se o trećem, ali cilj je, kako je naveo, da se nabavi u dogledno vreme i četvrti, peti i šesti. Naglasio je i da kod kupovine dva aviona za 21,5 miliona evra nije prekršen Zakon o javnim nabavkama, jer za avio-kompaniju nisu neohodne takve procedure.

NIŽE CENE KARTE

TODOROVIĆ nije precizirao kada će i prema kojim destinacijama početi prodaja karata, ali je naglasio da će ka Beogradu biti niža cena nego sada koju putnici plaćaju "Er Srbiji", oko 200 evra.

ODREKLI SE PLATA

- ČLANOVI Odbora direktora dogovorili su neformalno da ne primaju naknade za članstvo u Odboru. Tražićemo i mišljenje iz Agencije za antikorupciju da li možemo to da radimo. Ako nam potvrde da ne može, mi ćemo već naći model da te nadoknade damo u humanitarne svrhe - rekao je Pavle Tripković, član Odbora direktora.

Pogledajte više