GAZE PREKO REČI LEKARA: Katanac stavljen na još šest crnogorskih gradova zbog nepoštovanja zabrana

I. D. S.

02. 03. 2021. u 06:34

KOMISIJA za zaštitu stanovništva od virusa kovid 19, na predlog Instituta za javno zdravlje, usvojila je u nedelju nove mere kojima, se pored Budve i Tivta, "zaključavaju" i stanovnici Podgorice, Ulcinja, Cetinja, Herceg Novog, Nikšića i Plužina.

Foto CDM

Zabrana stanovnicima da napuštaju te opštine stupila je juče na snagu, a važiće do 10. marta. Na očigledno i masovno kršenje mera prethodnih dana reagovali su iz resora zdravlja, a ministarka Jelena Borovinić Bojović je poručila da mere moraju poštovati svi, pa i predstavnici Vlade.

Mere za sprečavanje širenja zaraze masovno su se kršile prethodnih dana, prvenstveno u Nikšiću gde se ispred prostorija DPS-a okupilo oko 100 pristalica te partije. Iz Ministarstva zdravlja takvo postupanje ocenili su kao nedopustivo, a prva žena tog resora, Jelena Borovinić Bojović kazala je da će skrenuti pažnju i članovima Vlade na čije kršenje mera je reagovala javnost.

(NE)ZAŠTIĆEN Premijer u Hramu Hristovog vaskrsenja, Foto Mitropolija

- U Nikšiću imamo slike na kojima se vidi očigledno, nerazumno i nesavesno kršenje mera, čime se svesno ugrožavaju zdravlje i životi stanovnika ovog grada - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja povodom okupljanja iza kojeg stoji Komitsko-patriotski savez.

- Najpre Gradskim trgom, a nakon toga i ispred opštinskih kancelarija, članovi i simpatizeri DPS-a, očigledno vođeni jedino uskopartijskim interesima, beskrupulozno su pozvali i okupili grupu građana i time stvorili veliko žarište i rizik za buktanje epidemije u Nikšiću. Ovo je dokaz koliko jedan od nosilaca liste DPS dr Jevto Eraković, koji se mesecima poziva na etičnost i stručnost i oštro kritikuje sve napore države da se izbori sa epidemijom, u stvari misli na zdravlje građana.

Baš ih briga za "šuplje mere"

ORGANIZATORI skupa u Nikšiću resoru zdravlja poručili su "da ih je baš briga za njihove šuplje mere", i naveli da nemaju pravo da ih prozivaju za katastrofalnu epidemiološku situaciju u tom gradu, jer nisu učinili ništa što je u njihovoj nadležnosti kako bi obezbedili zdravstvenu zaštitu.

Jelena Bojović Borovinić , Foto privatna arhiva

Svi građani moraju poštovati mere za suzbijanje širenja virusa korona, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, bez obzira na njihovu funkciju, političko opredeljenje i poziciju u društvu i dodala da će skrenuti pažnju članovima Vlade i premijeru Krivokapiću da moraju poštovati mere i dati primer ostalima. Naime, javnost je reagovala na snimak iz Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde je premijer Zdravko Krivokapić prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom praznika prepodobnog Simeona Mirotočivog. Na snimcima i fotografijama vidi se nepoštovanje mera - ne nose se maske, nema ni neophodne distance.

Pogledajte više