UGROŽEN TOK REKE TARE: KOR traži da ugovori o izgradnji saobraćajnice Bar-Boljare budu transparentni

I. D.S.

25. 02. 2021. u 07:39

EKOLOŠKI aktivisti, okupljeni u Koaliciji za održivi razvoj (KOR) zahtevaju od Vlade Crne Gore, odnosno premijera Zdravka Krivokapića i ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, da hitno skinu oznaku tajnosti sa projekata i ugovora koji se tiču izgradnje auto-puta Bar-Boljare.

Foto NVO MANS

Kako ističu, svaki dan odlaganja ugrožava reku Taru i njen Unesko status.

Dokumenta, koja su još tajna za javnost Crne Gore, smatraju u KOR-u, omogućavaju izvođaču radova i podizvođačima da uništavaju "suzu Evrope", zarobljavajući je u betonsko korito.

- Skidanje oznake tajnosti nužno je i kako bi se što pre pristupilo sanaciji i revitalizaciji korita Tare. Zato pozivamo premijera, da u saradnji sa ministrima kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem i ekologije Ratkom Mitrovićem, bez odlaganja krene u spasavanje reke Tare, na način što će u komunikaciji sa Unesko naći najbolje rešenje za revitalizaciju korita - navode ekolozi.

ZA JAVNOST NEDOSTUPNI DO APRILA

NAJVEĆI broj dokumenata u vezi realizacije projekta izgradnje prioritetne deonice auto-puta od Smokovca do Mateševa ostaće tajna najmanje do aprila ove godine, shodno ranijoj odluci Ministarstvo saobraćaja.

Kako navode, saznali su, a to veoma jasno piše i u izveštaju Unesko misije, da je na deonici ukrštanja reke Tare sa auto-putem - petlja Mateševo, prilikom projektovanja i procene uticaja na životnu sredinu, bilo propusta, što je rezultiralo "zarobljavanjem" reke u usko i duboko betonsko korito.

Da je došlo do devastacije potvrdila je i misija Uneska koja je krajem 2018. godine u svom izveštaju navela da su izgradnja mostova preko, kao i eksploatacija i odlaganje šljunka i peska ozbiljno devastirali korito reke Tare unutar zaštićenog područja.

 
Pogledajte više