ZARAŽEN SVAKI TREĆI LEKAR: Počelo pelcovanje zaposlenih u zdravstvenim ustanovama

I. D. S.

23. 02. 2021. u 07:39

NAKON što je vakcinacija tokom vikenda počela u Domu za stare, juče je nastavljena pelcovanjem zdravstvenih radnika.

Foto Đ. C.

Medicinari, osim što su od početka pandemije preopterećeni poslom, prema podacima Sindikata zdravstva, gotovo 30 odsto njih bilo je zaraženo, a nemaju precizan broj preminulih.

Predsednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević, kazao je da je najmlađi zdravstveni radnik koji je preminuo od ovog virusa imao 35 godina.

OPREMA Zdravstveni radnici u kovid-odeljenju, Foto pcnen.com

- Iskustva iz regiona pokazuju da nema nikakvih vesti o nekim dramatičnim nuspojavama, tako da ne treba praviti razliku da li je bolja ruska, kineska, "Fajzerova" ili neka druga vakcina - kaže Pavićević.

- Mislim da su sve one dobre i da bi, naročito ljudi koji se nalaze u prioritetnim grupama, morali da se vakcinišu.

MOGUĆE RIGOROZNIJE MERE

DIREKTOR Instituta za javno zdravlje Igor Galić upozorio je da mere protiv širenja zaraze mogu biti samo rigoroznije i pozvao građane da se pridržavaju propisanih mera.

Govoreći o Budvi i Tivtu, gde su mere strože nego u ostatku zemlje, Galić je kazao je da se može reći da one daju rezultate, ali je još je još rano govoriti o tome. Istakao je da bi i u drugim opštinama mogle biti uvedene iste mere, ukoliko epidemiološka situacija ne bude povoljnija.

Vakcinacija protiv virusa korona juče je, nakon Risna, nastavljena u Domu za stare u Pljevljima. Osim štićenika i zaposlenih u toj ustanovi, počelo je pelcovanje zdravstvenih radnika u svim opštinama. Vakcinu su prvo primili zaposleni u Kliničkom centru Crne Gore, a prioritet imaju oni koji od početka epidemije rade sa obolelima od virusa korona, a nisu se zarazili. Vakcinacija je juče, tačno u podne, počela i u Domu zdravlja Podgorica. Direktor te ustanove, dr Danilo Jokić, kazao je da je za njih opredeljeno je 150 doza vakcina.

Pogledajte više