NAJNIŽE PLATE 28 EVRA VIŠE: Predlog minimalca danas će se naći pred poslanicima crnogorskog parlamenta

Z. Z.

18. 02. 2021. u 07:39

U ČETVRTAK će biti održana vanredna sednica parlamenta.

Foto Skupština CG

Na dnevnom redu je više predloga zakona, među kojima o socijalnoj i dečjoj zaštiti, osnovnom i srednjem obrazovanju, radu - kojim je predviđeno da minimalna zarada bude uvećana sa 222 na 250 evra.

Iz Unije slobodnih sindikata su poručili da je došlo vreme da se uveća minimalac. Kažu, svesni su ekonomskog trenutka u zemlji usled epidemije korone, ali su uvereni da ovo neće biti jedino povećanje.

- Mi ne odustajemo od predloga da minimalna zarada bude 60 odsto prosečne plate u Crnoj Gori ili 315 evra - kazao je i nakon vanredne sednice Socijalnog saveta Vladimir Pavićević, član Saveta ispred Unije slobodnih sindikata.

I u drugoj centrali, Savezu sindikata, smatraju da je odavno bilo vreme da se poveća minimalna zarada.

- Kod nas je minimalna zarada 222 evra za puno radno vreme, ili 42,3 odsto prosečne zarade, odnosno 1,27 evra za radni čas. Primera radi, satnica u Srbiji je 1,98 evra, a u Hrvatskoj 3,17, odnosno u Sloveniji 5,44 evra po času. Drugo, u zemljama okruženja u obračun ne ulaze topli obrok, regres, imaju i neoporezivi deo zarade. Kada se ima sve to u vidu, i sa 250 evra imaćemo najmanji minimalac u regionu - potcrtao je Duško Zarubica, generalni sekretar Saveza sindikata.

POVLASTICE ZA GAZDE

U MEĐUVREMENU oglasili su se i predstavnici opozicionih partija i zatražili da se prilikom rasprave o minimalcu razgovara i o setu mera koje bi smanjile opterećenja na zarade za poslodavce. Odnosno, da se uvede neoporezivi deo, jer Crna Gora, kako su rekli, ima najveća opterećenja, i do 66 odsto.

Iz Vlade je ocenjeno da će povećanje minimalca imati uticaj na rast zarada, punjenje budžeta.

Poslodavci pak smatraju da će se opet teret krize "svaliti" na njih, jer, kako su proračunali, po osnovu uvećanja minimalca porašće im i izdaci za doprinose i poreze oko 40 evra.

- Protiv smo povećanja minimalne zarade na ovakav način, bez davanja nekih olakšica poslodavcima kako se ne bi gasila radna mesta. Preliminarni podaci pokazuju da je od početka pandemije gotovo 10.000 radnika ostalo bez posla - navela je Suzana Radulović iz Unije poslodavaca.

O minimalcu se razgovaralo i na vanrednoj sednici Socijalnog saveta, koja je održana uoči skupštinskog zasedanja. Predsednik parlamenta Aleksa Bečić je rekao da je zakonodavna vlast spremna na dijalog, razmenu mišljenja, pa i o minimalnoj zaradi. Takođe, ima više nego dovoljno prostora i vremena da se razgovara o povećanju minimalne zarade, ali i saslušaju argumenti privrede, da se uvaži ovaj momenat i nađe balans.

Pogledajte više