MLADIĆ SMETA, ALI RASTORDER POTAMAN: Skandal u Petnjici kraj Berana, u registru upisana ulica sa imenom ratnog zločinca

M. SEKULOVIĆ

10. 02. 2021. u 07:39

U CRNOJ Gori postoje mesta u kojima ulice nose imena ratnih zločinaca! Reč je o Petnjici.

Foto Radio Petnjica

Nedavno se vodila polemika oko imenovanja ulice po komandantu Vojske Republike Srpske, Ratku Mladiću. Što se ispostavilo da nije tačno. Međutim, izgleda da u ovom mestu nadomak Berana postoji Ulica Osmana Rastodera, kojeg su posleratne vlasti proglasile za ratnog zločinca!

- Centralni registar privrednih subjekata Crne Gore još pre četiri godine prihvatio je registraciju jednog preduzeća iz Petnjice koje je kao poslovnu adresu navelo Ulicu Osmana Rastodera - kaže politički analitičar Nebojša Babović ističući da je ta adresa prihvaćena, a time je ova priča prestala da bude lokalni incident i postala državni problem.

Prema njegovim rečima ovo preduzeće posluje redovno i normalno sa adresom ratnog zločinca, a za ove četiri godine od njegove registracije niko na to nije obratio pažnju. Ni CRPS, ni Uprava prihoda, ni Privredna komora, ni Opština Petnjica, niti ko zna koliko poslovnih i državnih partnera - kaže Babović.

MASAKR U VELICI

Foto Arhiva

KADA je reč o seoskom imamu iz Radmanaca, Osmanu Rastoderu (na slici), treba reći da je status ratnog zločinca stekao bestijalnim zločinima nad pravoslavnim življem u Crnoj Gori, u Bihoru, ali i 28. jula 1944. u Velici. Tada je njegova muslimanska milicija sa pripadnicima SS divizija "Princ Eugen" i "Skenderbeg" uz pomoć balista iz Rugove i vulnetara i muslimana iz Plava i Gusinja, za nekoliko sati na najsvirepiji način ubila više od 600 dece, žena i staraca.

Doduše, Bošnjčka stranka Crne Gore koja je prošle nedelje zdušno učestvovala u satanizovanju Berana kao sredine kazala je svoju reč o Osmanu Rastoderu kroz mišljenje njenog funkcionera Adnama Muhovića koji kaže da predlog o imenovanju ulice Osmana Rastodera "ne predstavlja provokaciju jer je reč o vrlo značajnoj ličnosti u Bošnjaka, koji je vrlo uspešno branio Bihor od crnogorskih četnika". Zanimljivo je da o svemu ćuti i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Pogledajte više