SNEG PRIVUKAO POSETIOCE: Zimska sezona u ski-centrima bolja od prošlogodišnje

Z. Z.

09. 02. 2021. u 06:34

PODVUKLI su crtu u Turističkoj organizaciji Žabljak i konstatovali da je u januaru ostvareno 6.000 noćenja u hotelima i nešto više od toga u privatnom smeštaju.

Foto TV CG

To je, kažu, iznad očekivanja, pa je u gradu pod Durmitorom bilo tokom minulog meseca 50 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine. Bolju posetu uslovilo je obilje snega, popuštanje epidemioloških mera, ali i cene koje su i do 30 odsto niže nego lane.

- Sve to uticalo je da se domaći gosti odluče da svoj odmor, slobodne vreme, ali i zimski raspust provedu na Žabljaku. Tako da je u januaru u hotelima ostvareno 6.179 noćenja, ili duplo više nego u januaru 2020. - navela je Vanja Šarović, direktorka Turističke organizacije.

Dobra poseta nastavljena je i od početka februara, ističe Šarovićeva i dodaje da čak 80 odsto čine domaći gosti.

- Preostalih 20 procenata su inostrani posetioci, i to iz Ukrajine, Bjelorusije, Rusije, Srbije, Turske i Albanije. Naglo je porastao dolazak turista iz Albanije nakon što je ukinut obavezan test za ulazak u Crnu Goru - naglasila je Šarovićeva.

ZABAVA

NA skijalištima je organizovan zabavni i sportski program, pa je na Savinom kuku u toku takmičenje u alpskom skijanju za najmlađe kategorije, a na stazi Žabljak - Štuoc tradicionalna zimska auto-trka "Montenegro vinter kup 2021".

Poseta je iznad očekivanja i u Kolašinu. Na skijalištima tokom vikenda je i više hiljada ljubitelja zimskih čarolija.

- Posećenost u januaru bila je oko 13.000 turista, koji su koristili ne samo usluge skijališta već i školu skijanja, ali i posećivali restorane, kafe-barove, koristili panoramsko razgledanje žičarom... Na skijalištu Kolašin 1.600 dominantni su domaći gosti, gotovo 90 odsto. Ostatak čine turisti, uglavnom iz regiona - naveo je Saša Jeknić, direktor skijališta Kolašin 1600.

Turistički radnici u gradu pod Bjelasicom se nadaju da će zimska sezona potrajati do kraja marta.

Pogledajte više