DOSTA SU TRI MANDATA: Smene direktora domova zdravlja, bolnica i Zavoda za transfuziju

Z. Z.

03. 02. 2021. u 06:34

NA snazi je inovirani Zakon o zdravstvenoj zaštiti, prema kojem će oni kojima teče treći mandat morati da odu sa rukovodećih funkcija.

Foto RTV Budva

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da to znači će mesta morati da napuste direktori domova zdravlja, bolnica i Zavoda za transfuziju.

- Direktoru prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti prestaje mandat ukoliko je na toj funkciji bio više od dva puta u kontinuitetu ili sa prekidima. Izbor novih je u nadležnosti države odnosno opštine koja je osnivač ustanove. Izbor novih direktora biće u roku od mesec dana od dana stupanja na snagu Zakona - precizirano je u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Prema dosadašnjoj analizi, treći mandat teče Iliji Ašaninu iz Opšte bolnice u Nikšiću, zatim Gordani Reljić u Bolnici za plućne bolesti "Brezovik". Takođe i Nebojši Kavariću, direktoru Doma zdravlja u Podgorici, ali i Budimiru Dabetiću iz beranske bolnice. Više mandata koristili su i Pavle Marinković iz ulcinjkog doma zdravlja, te Dragosav Tomanović iz barske bolnice. Na spisku je i Biserka Bulatović iz Bijelog Polja, Omer Šahmanović iz Plava, Ilhan Tursumović iz Pljevalja, te dugogodišnja direktorka Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović.

Podsećamo, izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti predložili su poslanici nove parlamentarne većine Branka Bošnjak, Slaven Radunović, Boris Bogdanović, Dragan Ivanović i Miloš Konatar. Prema Zakonu, propisano je da direktore zdravstvenih ustanova imenuje i razrešava ministar, a na osnovu javnog konkursa. 
 

Pogledajte više