DO ŠKOLE - KAKO SE KO SNAĐE: Više stotina učenika i studenata sa severa Crne Gore bez prevoza

M. SEKULOVIĆ

02. 02. 2021. u 06:34

NEKOLIKO stotina učenika, najviše srednjoškolaca, ali i studenata iz Bijelog Polja, Berana, Plava, Andrijevice, Rožaja i Gusinja, ponovo do škola u Beranama stižu snalazeći se!

Foto M. Sekulović

Po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina ostali su bez prevoza, zbog višemesečnog štrajka i finansijskog sloma autoprevozničke firme "Simon vojaž", kao i zbog isteka ugovora sa drugim prevoznicima.

Opština Berane i predstavnici mesnih zajednica Štitare, Bubanje i Lubnice uputili su pismo ministarki prosvete Vesni Bratić zahtevajući hitno rešavanje problema đačkog prevoza.

OBEĆANjE MINISTARSTVA

Iz Ministarstva prosvete su rekli da organizacija đačkog prevoza nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti lokalnih sampouprava, ali da će sa opštinama sagledati moguće opcije. Obećali su da će hitno razmoriti moguća rešenja i to koje škole su prioritet.

- Osnovci koji se školuju u Lubnicama i Štitarima skoro dve godine odlaze na časove pešice ili privatnim vozilima svojih roditelja - navode u pismu iz Opštine Berane. - U ovim okolnostima stanovnici ovih mesnih zajednica su došli u situaciju da 33 učenika koji pohađaju osnovnu školu u Štitarima, 28 u Lubnicama i 12 koji putuju u srednje škole u Beranama, nemaju izbora i biće prinuđeni da se odsele i smeštaj potraže u gradu. Tako će se ugasiti još dve seoske škole, a sa njima polako i život u tim selima.

Opština Berane u pismu podseća da je Ministarstvo prosvete neposredno pre stupanja Bratićeve na dužnost, preko Uprave za imovinu sprovelo postupak javne nabavke vozila za prevoz učenika koji žive u ruralnim predelima Crne Gore, a među školama koje će dobiti 30 novih kombija po opštinama nalazi se samo JU OŠ "Polica", sa područja Berana.

Pogledajte više