HTELI DA PROŠVERCUJU KANCEROGENI OTPAD, LAŽIRALI DOZVOLU: Toksični materijal iz brodogradilišta Bijela godinu dana "zarobljen" u Ukrajini

V. K.

30. 01. 2021. u 08:00

OKO 4.000 tone otrovnog otpada iz Crne Gore, duže od godinu dana nalazi se u ukrajinskoj luci Herson, nakon što je lokalna policija otvorila istragu o tome kako je francuska kompanija "Valgo" krajem 2019. taj toksični otpad dopremila iz Bijele, navode iz Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Foto: Printskrin

"Valgo" je od Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore prethodno pribavio dozvolu za izvoz takozvanog neopasnog kontaminiranog grita. Prihvat grita obavila je lokalna kompanija "Firma Arka" sa kojom je "Valgo" zaključio poseban ugovor, a koja je sada pod istragom ukrajinske policije zbog sumnje da je u procesu pribavljanja dozvola predala falsifikovana dokumenta i time prekršila bezbednosne ekološke procedure u Ukrajini. Naime, rezultati ukajinske laboratorije su pokazali da je grit iz Crne Gore koji je zaplenjen u luci Herson izuzetno otrovan, kao i da ima "izražen mutageni i kancerogeni efekat".

Dokument ukrajinske laboratorije, koji je MANS pribavio u saradnji sa kolegama iz OCCRP-a, prosleđen je Centru za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), uz molbu da protumače razliku između crnogorskog i ukrajinskog nalaza.

- Ono što nas navodi na zaključak je da se radi o potpuno različitim uzorcima jeste rezultat sadržaja naftnih ugljovodonika - navodi Danijela Šuković, direktor Sektora za laboratorijsku dijagnostiku i zaštitu od zračenja u CETI.

Pogledajte više