POSLANIK ĐUROVIĆ O CRONOGORSKOM DRŽAVNOM APARATU: Potrebno nam je hitno čišćenje institucija od kriminalnih struktura

B. DABIĆ

27. 01. 2021. u 19:06

- DRŽAVNI aparat mora doživeti velike i korenite promene, kako bi postao funkcionalan.

Foto: B. D.

Jedino tako bi dao rezultat koji se nakon pet meseci od promene vlasti u Crnoj Gori sa nestrpljenjem iščekuje, naveo je poslanik Dejan Đurović.

On je mišljenja da se “hitno mora pristupiti čišćenju institucija, pre svega MUP-a i Uprave policije, od kriminalnih struktura i bahatih pojedinaca koji su u prethodnim godinama brutalno ktršili ovlašćenja i zloupotrebljavali položaj zarad raznih interesnih krugova”.

- Sistem koji je za trideset godina na vlasti izjedao i uništavao Crnu Goru sporo se demontira. Građani nestrpljivo očekuju brže reforme. Sitne promene nisu dovoljne. Potrebni su dubinski rezovi u sistemu kako bi se pre svega zaustavio proces urušavanja, a potom  počelo ozdravljenje državnog aparata. Potrebna je odlučnost pre svega. Poneka kadrovska promena nedovoljna je u obračunu sa rasulom koje je DPS vlast ostavila za sobom. Nužne promene koje građani očekuju dolaze sporo. Još nema neophodne i očekivane demontaže pogubnog sistema, iako su građani one koji su bili vinovnici ovakve politike na prošlim izborima najzad ostavili u prošlosti - naveo je Đurović.

On je dodao da „Ono što je do sada urađeno u najmanju ruku nije dovoljno“.

- Promene moraju početi svugde, u svakom ministarstvu,u svakoj upravi, u svakom segmentu državne uprave, kod svakog službenika i pojedinca. Cilj nam mora biti zajednički: pravednije i bolje institucije koje će uspostaviti funkcionalan sistem. Ne sme se više čekati, već potezi moraju biti konkretni i odlučni. Hitno se mora pristupiti čišćenju institucija, pre svega MUP-a i Uprave policije, od kriminalnih struktura i  bahatih pojedinaca koji su u prethodnim godinama brutalno kršili ovlašćenja i zloupotrebljavali položaj zarad raznih interesnih krugova. A nakon toga mora da sledi efikasan, odlučan i precizan rad tužilaštva i sudstva. Paralelno s tim mora da sledi odlučan, profesionalan i efikasan rad tužilaštva i sudstva. Samo profesionalna policija i nezavisno sudstvo mogu i moraju da se obračunaju sa kriminalom i korupcijom koji već decenijama nagrizaju Crnu Goru. Ovakav državni aparat mora doživeti velike i korenite promene, kako bi postao funkcionalan i jedino tako bi dao rezultat koji se nakon pet meseci od promene vlasti sa nestrpljenjem isčekuje - istakao je Đurović.

Pogledajte više