U MINUSU 12 MILIONA: Neizvesno šta će ubuduće biti sa profitom "Aerodroma"

I. D. S.

28. 01. 2021. u 06:34

PRVI čovek "Aerodroma" Crne Gore, Danilo Orlandić istakao je da je poslovanje te kompanije u potpunosti bilo uslovljeno korona krizom, te su 2020. godinu preliminarno završili sa gubitkom od 12 miliona evra, ali da su očekivanja od ove, potpuno drugačija.

Foto Privatna arhiva

Ministar finansija krajem prošle godine kazao je da je koncesija za crnogorske aerodrome i dalje opcija, te da će se sa potencijalnim kupcima još razgovarati. Sa druge strane, poslanici SDP-a podneli su Predlog rezolucije o očuvanju "Aerodroma" i pozvali Vladu da odustane od davanja aerodrom u zakup.

OPORAVAK Podgorički aerodrom , Foto investitor.me

- Definitivno očekujem ozbiljan pomak, verujem da će od kraja marta saobraćaj početi da raste, mi smo dodatno pogođeni prestankom i obustavom letova "Montenegro erlajnza", ali radimo sve na tome da se sve te linije nadoknade u narednom periodu i pregovaramo sad već sa dve avio-kompanije i nadam se da će ti pregovori biti uspešni. Naša projekcija je da ćemo 2021. godinu da završimo sa otprilike 50 do 60 odsto najbolje godine u istoriji aerodroma, a to je bila 2019. godina - kazao je izvršni direktor ACG, Danilo Orlandić.

SDP: PROTIV KONCESIJE

NA mogućnost davanja "Aerodroma" pod zakup, reagovali su iz SDP-a, te su podneli Predlog rezolucije o očuvanju te kompanije i pozvali Vladu da odustane od najavljenog modela valorizacije putem davanja u dugoročnu koncesiju.

- Skupština zadužuje Vladu da na bazi projektovanih potreba pripremi plan razvoja aerodromske infrastrukture sa procenom potrebnih ulaganja i izvesnom mogućnošću "Aerodroma" da finansira svoj budući razvoj - navodi se u Predlogu.

Međutim, to neće, pretpostavlja Orlandić, u potpunosti oporaviti kompaniju, a kada je u pitanju profit, kaže da je od 15 miliona evra, u državni budžet uplaćeno 10 miliona.

- I za vansudska poravnanja smo uplatili takođe našim radnicima više od 5,5 miliona evra i četiri za bruto iznos koji je veštak izveštačio u iznosu od 15 miliona evra, mi smo uštedeli 4,5 miliona evra - kazao je Orlandić.

Pogledajte više