VERA JAČA OD ZABRANA: Evo kako je arhimandrit Danilo zaplivao u ledenoj Morači, pa završio u policiji (FOTO)

Novosti online 19. 01. 2021. u 23:53

MONAH Danilo Romanov koji je danas, na Bogojavljenje, zaplivao ledenom Moračom u Podgorici i tako zapalio društvene mreže, posle kupanja, završio je u policiji – na informativnom razgovoru.

Foto: Fejsbuk Miloš Vuk Božić

Zbog situacije sa koronom, Mitropolija crnogorsko-primorska ove godine nije organizovala plivanje za Časni krst, međutim, plivalo se u nekoliko gradova, Podgorici, Beranama, Bijelom Polju, Herceg Novom.

Fotogrfije "zabranjenog događaja" ubrzo su se našle na društvenim mrežama i portalima, a najviše pažnje privukle su one na kojima ozareno svešteno lice osveštava reku, ali je i sam u vodi.

Bio je to arhimandrit Danilo Romanov, iguman manastira Sveti Simeon u Podgorici.

- Sveštenik uvek treba da bude primer, ja sam ušao u vodu do kolena, tako sam je osvećivao. Posle prve ture, tri puta sam bacao krst u ime Svete Trojice, da ga uhvati više ljudi, zagnjurio sam malo, da se i ja okupam u vodi. Ovo je Bogojavljenje, znate, nije to obična, već osveštana voda - kaže nam otac Danilo.

On objašnjava da je vodu osveštao na mestu gde se sastaju Morača i Ribnica, u samom srcu Nemanjinog grada, preko puta Vlade Crne Gore. Tu je i novi manastir Svetog Simeona Mirotočivog čiji je iguman.

- Crkva je rekla da neće biti organizovanog plivanja, jer ona ne sme da poziva narod. Kako da organizuju plivanje u vreme pandemije. Ali, ja sam tražio da osveštam vodu, da se tradicija ne prekida. Rekli su mi, idi, ali nikoga ne pozivaj, ko je došao, dobro došao, obavi to tako. I tako sam i uradio. Otišao sam u podne, pročitao molitvu, osveštao vodu, bacio krst, zahvalio narodu što je došao i otišao - kaže arhimandrit Danilo.

Međutim, njegovoj bogojavljenskoj avanturi tu nije bio kraj. Uskoro mu se javila policija, uz molbu da dođe na informativni razgovor. Odbio je.

- Onda su došli da me mole da idem tamo, jer načelniku je rečeno da će reagovati Tužilaštvo. Video sam da oni u policiji moraju da postupe po naređenju, pa sam ipak otišao - kaže vedri iguman manastira Svetog Simeona.

Otac Danilo poreklom je Makedonac, a u Crnoj Gori živi poslednjih 25 godina, blaženopočivši mitropolit Amfilohije ga je zamonašio nakon bombardovanja 1999. Najduže je boravio u Cetinjskom manastiru, bio je iguman Đurđevih Stupova, a sedam godina je upravljao i manastirom Svetog Save u Goliji.

Ovaj kaluđer na kraju razgovora kaže da mu u policiji, nakon što je urađen zapisnik, nisu rekli šta će se dalje dešavati.

- Dao sam izjavu, sada čekam da vidim šta će biti. Važno je da se ne prekida tradicija. Bog se javi - poručuje na kraju razgovora otac Danilo.

(Sputnjik)

Pogledajte više