KRUZER TANKOVAO GORIVO NA SICILIJI: Vratio se u raspremu u luku Bar

B.Dabić

15. 01. 2021. u 12:41

NAKON što je na Siciliji tankovao gorivo jutros se u luku Bar vratio kruzer “Norvegian Spirit“ i ponovo počinje raspremu na gatu Port of Adria u trajanju od 91 dan. Na ovom kruzeru je 1.114 članova posade.

Foto B.Dabić

Na osnovu zahteva brodara Lučka kapetanija Bar izdala je prethodnu saglasnost kojom PoA odobrava raspremu broda.

Novostima je u PoA potvrđeno da je brodar zadovoljan uslovima koje imaju u crnogorskoj luci i zbog toga nastavalju raspremu u Baru(do prvog angažovanja na oragnizovanom putovanju za putnike).

Podsetimo, nakon što je 9.janura kruzer napustio luku Bar u javnosti se pojavila informacija da “zbog nespremnosti Direktorata za vanredne situacije MUP-a da izda formalnu saglasnost za snabdevanje tog broda gorivom direktno iz autocisterni dok boravi na vezu na operativnoj obali u delu luke Bar, kruzer “Norvegian Spirit“ prekinuo je prošlog vikenda raspremu u Crnoj Gori. Time je Crna Gora i deo njene privrede izgubio priliku da samo od tog broda, do aprila meseca koliko je bilo prvobitno planirano da „Norvegian Spirit“ ostane u Crnoj Gori, prihoduje između pet i šest miliona evra”.

Iz Dikrektorata su saopštili da zbog važećih zakonskih propisa nisu mogli izaći u susrt vlasniku kruzera da se tom brodu dozvoli uzumanje goriva direktno iz autocisterni dok boravi na vezu na operativnoj obali PoA u akvatorujumu luke Bar.

“Norvegian Spirit“, brod od 75.904 bruto tone, pripada američko-norveškoj kompaniji Norvegian Kruz Line (NCL) i u Bar je na raspremu uplovio 24. novembra.

Kruzer je  dug 269 i širok 32,3 metra u Baru se oko podne vezao na gat 2 kompanije “Port of Adria“.

Pogledajte više