DRITAN UPUTIO ZAHTEV SRBIJI: Održao vanrednu konferenciju, traži izručenje Svetozara Marovića

Tanjug 28. 12. 2020. u 10:39

DRITAN Abazović, potpredsednik vlade je saopštio da su danas uputili novi zahtev za izručenje Svetozara Marovića. Namera im je, kako je naglasio, stvaranje boljih odnosa sa Srbijom.

Foto: Printscreen

- Smatramo da je ovo opravdan zahtev za izručenje čoveka koji je personifikacija kriminala. Mi želimo da se odredimo prema ovom pitanju, nadajući se da ćemo sa Srbijom pronaći zajednički jezik i privesti Marovića pravdi. Neopravdano je da g-din Marović šeta slobodno drugom državom, a priznao je da je na čelu kriminalne grupe. I njegov sin, mada neću sada ulaziti u detalje obavlja i aktivnosti u biznisu, prokomentarisao je Abazović.

Vladimir Leposavić, ministar pravde je kazao da su zahtev Srbiji poslali danas DHL-om  i da su utemeljenje u obnavljanju molbe za izručenje pronašli u međunarodnoj konvenciji za izručenje, ali i bilateralnom ugovoru koji postoji između Crne Gore i Srbije.

- Nije uobičajeno da se takve molbe obnavljaju, a da susedna država ne odgovara. Mi sada u odnosu na ranije zahteve garantujemo medicinski tretman i lečenje Maroviću, naveo je Leposavić.

Na novinarsko pitanje da li su dali rok do kada bi Srbija trebala da izruči Marovića i da li slučaj zastareva 13.septembra naredne godine ministar pravde je odgovorio da se ne mogu mešati u posao druge države.

- Naše opredeljenje je iskazano u ovoj molbi i nećemo prelaziti granicu dobrog ukusa. Naš cilj nije urušavanje odnosa sa Srbijom, a pogotovu ne progoršavanje, odgovorio je Leposavić i na novinarsko pitanje da li su spremni da zbog slučaja Marović idu i na zaoštravanje odnosa sa Srbijom.

Iz vlade je poručeno da će o daljem toku po zahtevu za izručenje informisati javnost, jer kako su zaključili, ovim činom dokazuju građanima da im je opredeljenje vladavina prava i privođenje pravdi lica koja su na bilo koji način narušila ugled Crne Gore i oštetila budžet.

Pogledajte više