SLEDI MILA I NE VRAĆA BOŽOVIĆA: Krivokapić "savetuje" Beograd da pošalje drugog ambasadora

D. MILINKOVIĆ

25. 12. 2020. u 10:00

VLADIMIR Božović, ambasador Srbije u Podgorici, koga je odlazeći režim Mila Đukanovića proglasio za personu non grata, i to zbog izjava o Podgoričkoj skupštini 1918, očigledno je "nepoželjan" i za novog premijera Zdravka Krivokapića.

Foto: Skupština Crne Gore

Nakon što je Krivokapić, usred Brisela, kritikovao Božovićeve izjave o poništavanju odluke o prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, uz objašnjenje da zadiru u crnogorski suverenitet, šef vlade u Podgorici sada "savetuje" Beograd da pošalje drugog ambasadora, a kao alibi za ovaj stav koristi - Đukanovića:

- Odluka da se uskrati gostoprimstvo Božoviću bila je poslednja pakost režima koji je odlazio. Pošto mu je Đukanović već uskratio agreman, ne verujem da bi mu ga ponovo dao. A kako smo i mi odlučili da opozovemo ambasadora Crne Gore iz Beograda, ostaje nada da će i Srbija odlučiti da pošalje novog ambasadora u Podgoricu - poručio je Krivokapić u intervjuu za NIN.

Međutim, kako saznajemo, Srbija zasad ne namerava da šalje drugog ambasadora u Crnu Goru. Naši izvori kažu da ne stoji ni Krivokapićev argument o navodnom reciprocitetu, jer za Beograd povučeni crnogorski ambasador Tarzan Milošević nije sporan, i ta odluka Podgorice je isključivo izazvana unutrašnjim političkim razlozima.

Licemerno je i Krivokapićevo opravdanje da bi Beograd trebalo da imenuje drugog diplomatu jer Božoviću Đukanović neće dati agreman. Naime, akt Ministarstva spoljnih poslova o proterivanju ambasadora može da poništi organ koji vrši nadzor nad radom tog ministarstva, a to je Vlada. To precizira Zakon o upravnom postupku.

Ovo, za "Novosti", potvrđuje i Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore":

Foto. Arhiva

- Vladi na čijem čelu je Krivokapić na raspolaganju stoji dovoljno alata da taj problem reše, a da u taj posao ne bude umešan Đukanović. Jedan od njih je i gore pomenuti akt, po kojem Vlada može da poništi odluku MSP. Vlada ne treba da čeka da Đukanović daje bilo kakav agreman bilo kom drugom ambasadoru Srbije u Crnoj Gori.

NASTAVIO NAPADE NA VUČIĆA I POLITIKU INAĆENjA

KOČNICA konačnom poboljšanju odnosa Srbije i Crne Gore sigurno su i Krivokapićeve kritičke izjave o zvaničnicima Beograda, pogotovo o predsedniku Aleksandru Vučiću. Krivokapić je za NIN izjavio da je bio izložen medijskom linču samo zato što je rekao da su se Đukanović i Vučić sretali češće nego on i njegov kum, i dodao da Vučić nikada nije govorio o Đukanoviću onako kako govori o njemu, a da sa njim nije progovorio ni reč.

Mandić napominje da je koalicija "Za budućnost Crne Gore" dobila podršku građana upravo na obećanju da će popraviti odnose dveju zemalja, maksimalno pokvarenim u vreme DPS i Đukanovića:

- Više puta sam tražio od Krivokapića da radi u tom pravcu i da ispuni izborno obećanje, ne da se svađa i nastavlja Đukanovićevu politiku inaćenja i loših odnosa sa Srbijom, nego da uradi sve što je u njegovoj moći da odnosi Beograda i Podgorice budu najbolji. A oni ne mogu biti najbolji ako vlast iz Crne Gore o onome ko predstavlja i zastupa Srbiju govori na način kako je govorio Krivokapić.

Mandić napominje da je za Srbe iz Crne Gore veoma važno da se poništi odluka o proterivanju Božovića, pogotovo jer je "on samo rekao ono što misli i govori svaki Srbin iz Crne Gore":

- Svako ko pokušava da menja našu prošlost, sprovodi primitivnu reviziju istorije i poput Đukanovića sudi našim precima.


 


 

Pogledajte više