MITROPOLIJA: Bez loženja badnjaka, na Božić će se služiti i po nekoliko liturgija

V.K.

23. 12. 2020. u 13:56

S OBZIROM na složenu i opasnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi sa velikim brojem slučajeva građana zaraženih novim koronavirusom Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka pozvali su sve pravoslavne vernike i sve ostale građane na poštovanje zdravstvenih mera i lekarskih uputstava radi stavljanja pod kontrolu bolesti Kovid-19, izazvane pomenutim virusom.

Foto: D. Milovanović

-Nažalost, i najradosniji hrišćanski praznik Božić dočekujemo, takođe u veoma lošem epidemiološkom trenutku.

Pastirska odgovornost i briga za zdravlje i duhovno i telesno nas obavezuje da se u toku ovih prazničnih dana ponašamo još odgovornije i da svi doprinesemo da događaji koji su pred nama budu blagosloveni, da u naše domove unesu duhovnu radost, mir i zdravlje, a ne da budu povod za nove slučajeve zaraze i širenja ove opake bolesti.

S tim u vezi obaveštavamo sveukupnu javnost, a naročito pravoslavne hrišćane, da Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, u skladu sa propisanim merama, neće organizovati uobičajen program i okupljanja za Badnji dan ni u jednom gradu u Crnoj Gori, uključujući i centralno loženje badnjaka ispred Cetinjskog manastira. Posle jutarnjeg bogosluženja, u toku celog dana vernici će moći  da dođu do hrama, prilože badnjak na ognjište na kome će već biti osveštani badnjaci, zapale sveću i pomole se Bogomladencu Hristu.

Molimo i apelujemo da sve te sveštene radnje obavljaju uz poštovanje epidemioloških mera uz minimalno zadržavanje u portama hramova i manastira uz molbu da Badnje veče dočekamo svi u svojim domovima. Ovo je prava prilika da se podsetimo kako su se ovi božićni dani uvek proslavljali u porodičnom ambijentu, trudeći se da svaki naš dom i svaka porodica liči na Svetu porodicu u kojoj se rodio Bogomladenac Hristos. Zato umesto uobičajenog slavlja i masovnih okupljanja pozivamo sve pravoslavne hrišćane da predstojeće vreme ovog božićnog posta provedu u postu i molitvi, pripremajući se tako za praznik Roždestva Hristovog, navodi se u saopštenju.


Na Božić će biti služeno i po nekoliko Liturgija u većim hramovima i manastirima, gde to dozvoljavaju crkvena pravila, kako bi se izbegle uobičajeno velike gužve na Božićnim liturgijama.


- Podsećamo da boravak na Božićnom bogosluženju bude u skladu sa propisanim merama koje su od ranije na snazi. Ponavljamo blagoslov koji je važio i za proslave krsnih slava, da se i Božićni dani proslave u svojim domovima u užem krugu i bez organizovanih okupljanja po domovima i drugim mestima stanovanja.

Neka se Hristos Bogomladenac zacari u srcima svih ljudi, da naše duše postanu vitlejemske pećine ispunjene božanskim mirom, radošću, ljubavlju i molitvom za brzo ozdravljenje svih onih koji stradaju od ovog virusa i svih drugih bolesti, kao i za ukrepljenje svih koji se trude da im pomognu na putu isceljenja: lekara, drugog medicinskog osoblja i svih dobročinitelja. Neka je slava na visini Bogu, na zemlji neka vlada mir, među ljudima dobra volja. Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!
 

Pogledajte više