OPOZICIJA ZA NOVE IZBORE: Smena predsednika opštine Plav uzburkala oponente vlasti

M. S.

23. 12. 2020. u 06:34

POLITIČKI "puč" u Plavu kojim je smenjen legalno izabrani predsednik Opštine Mirsad Barjaktarević (SD) glasovima većine odbornika koju su činili SD i Bošnjačka stranka, dodatno je usijao političku atmosferu u ovom gradu i dao adut više opoziciji da zatraži nove lokalne izbore.

Foto M. Sekulović

- Kao odbornik u Skupštini opštine Plav ne želim da učestvujem u ovim političkim trgovinama - kazao je na sednici opštinske skupštine odbornik Demokrata Marko Vuković, aktuelizujući tako zahtev odbornika DF i SNP za održavanje prevremenih lokalnih izbora, na kojima bi bilo rešeno ko je zaista prava skupštinska većina u ovoj opštini. - Ta politička trgovina ne odslikava pravo stanje volje birača na području Plava, što su pokazali i nedavni parlamentarni izbori. To znači da će naredni lokalni izbori pokazati sasvim drugačiji raspored snaga u lokalnom parlamentu.

I Bogoslav Jašović (DF) i Radojko Dašić (SNP) zatražili su da se pod hitno raspišu lokalni izbori.

- Zbog nesuglasica unutar vladajuće koalicije lokalna vlast u Plavu već duže vremena ne funkcioniše onako kako to pravila nalažu. Predsednik Opštine Mirsad Bajraktarević, iz redova Socijaldemokrata (SD), napustio je matičnu partiju, što je dodatno uzrokovalo krizu vlasti u našoj Opštini - smatra odbornik DF Bogoslav Jašović. - U cilju razrešavanja ovako delikatne situacije, što pre bi trebalo raspisati lokalne izbore u Plavu.

PREKRŠEN ZAKON

LOKALNI parlament nije zasedao duže od šest meseci, čime je prekršen važeći zakon. U međuvremenu došlo je i do promene vlasti na državnom nivou, što je ukazalo da volja birača nije ista danas i u vreme prošlih izbora - smatra Jašović.

Pogledajte više