NEMA STANOVA NI U NOVOJ GODINI! Dugogodišnji problem prosvetara Budve nikako da se reši

V. KADIĆ

22. 12. 2020. u 07:39

PROSVETNI radnici u Budvi, još jednu Novu godinu dočekaće bez krova nad glavom! Radovanje daleke 1996. godine, kada su dobili plac od SO Budva, 2012. potpisivanje ugovora o izgradnji 148 stanova između Opštine, Zadruge "Solidarno" i "Cijevne komerc", završilo se velikim ogorčenjem.

Gradilište još otvoreno / Foto Privatna arhiva

Ugovorom o izgradnji stambenog objekta, Zadruga je bila dužna da "Cijevni komerc" plati 6,2 miliona po završetku radova, krajem 2014, a Opština reguliše 2,4 miliona evra na ime komunalija uz prethodno već obezbeđen besplatan plac.

- Desilo se da je Zadruga sa "Cijevnom" u kratkom roku podigla ugovoreni kredit od Podgoričke banke u iznosu 6,7 miliona evra, iako na to nije imala pravo sve do završetka radova koje je prolongirala za oktobar 2016. i potrošila novac. Sledeće četiri godine radovi su stajali, da bi početkom ove godine Zadruga podigla novi kredit u aranžmanu sa Prvom bankom u iznosu od 1,2 miliona. Iako je ministar rekao da će radovi biti možda završeni u junu 2021. agonija se nastavlja - navode u saopštenju prosvetari.

Oni tvrde da su se u međuvremenu dogodile brojne malverzacije. Optužuju glavnog projektanta Gorana Radovića da je "naplatio idejno rešenje 39.083 evra, a potom tri puta radio glavni projekat "uprkos tome što je prvi veliki promašaj za koji je dobio 311.000 evra bila njegova greška. To znači da je za posao koji košta maksimalno 150.000 evra, uzeo više od pola miliona evra!"

OBRUŠAVANjE

- NAKON obrušavanja zemlje i zastoja radova Projektant Goran Radović je bio u Nadzornom organu i samom sebi fingirao izveštaje po kojima je to elementarna nepogoda, a ne posledica nestručnog planiranja. Na ime obrušavanja zemlje, da bi se održala projektna cena gradnje Opština je otkupila garažni prostor u vrednosti od dva i po miliona evra. Uprkos tome, Zadruga više ne računa na obećanu cenu od 650 evra za metar kvadratni - tvrde prosvetari iz Budve.

Pogledajte više