SKELETI ISPOD PUMPE: Nesvakidašnje otkriće prekinulo rekonstrukciju benzinske stanice u Beranama

M. SEKULOVIĆ

20. 12. 2020. u 17:26

VEST da su prilikom rekonstrukcije benzinske pumpe u blizini Autobuske stanice u Beranama, pronađeni ljudski skeleti zbog čega su radovi prekinuti, uznemirila je Berance.

Foto M. Sekulović

Posebno saznanje  je da se ceo "posao" odnošenja skeleta, posle njihovog pronalaženja odvijao iza leđa lokalnih vlasti.

- Parcela nije u vlasništvu Opštine. Nismo obavešteni da se obavljaju istraživanja, ali će lokalna samouprava u granicama svojih mogućnosti pružiti podršku da se okončaju. Iskreno žalim što je došlo do toga. Opština Berane nije do sada obaveštena da su na toj lokaciji pronađeni skeletni ostaci i da je u toku ispitivanje - kaže povodom ovog događaja, predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Stručna lica Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, odmah posle otkrića skeletnih ostataka stigla su u Berane, ali o dolasku, kao ni o preduzetim istraživanjima nisu obavestila lokalne vlasti. Po njihovim rečima, "u razgovoru sa stanovnicima Berana, Islamskom zajednicom, a i na osnovu raspoložive literature došli su do zaključka da se na tom lokalitetu nekada nalazilo groblje pripadnika islamske veroispovesti".

IZGRAĐENA PRE ŠEST DECENIJA

BENZINSKA pumpa u Beranama koja se sada rekonstruiše, izgrađena je na postojećem mestu pre gotovo šest decenija i nema podataka da je prilikom njene gradnje bilo sličnih problema, mada, radovi koji se sada izvode su daleko složeniji, zahvataju veću površinu i na većoj dubini.

- Još nije poznato kom periodu bi ovo groblje moglo da pripada. Sve pripremne radnje blagovremeno smo obavili i trenutno čekamo odgovor Ministarstva kulture koje je nadležno u domenu finansiranja arheoloških iskopavanja. S obzirom na celokupnu situaciju u kojoj se nalazimo, period godine i trenutne epidemiološke mere postavljeni zadatak neće biti jednostavno realizovati. Međutim, uz sve poteškoće ipak smatramo da možemo adekvatno i uz poštovanje svih etičkih i metodoloških principa odgovoriti i maksimalno stručno realizovati ovo istraživanje - saopšteno je iz Centra za arheologiju i konzervaciju Crne Gore.

Pogledajte više