LEKARI ŽELE UVEĆANJE PLATA I BOLJE USLOVE: Sindikat crnogorskih doktora medicine traži sastanak sa novom ministarkom zdravlja

I. D. STOJADINOVIĆ

16. 12. 2020. u 12:22

SINDIKAT doktora medicine uputio je dopis novoj ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović tražeći sastanak, na kojem bi predstavili zahteve kojim žele da omoguće bolji položaj lekara i spreče dalji odliv medicinskih stručnjaka iz javnog sistema.

Foto PR centar

Predsednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je da očekuju da novo rukovodstvo Ministarstva zdravlja počne sa rešavanjem nagomilanih problema u sistemu, a od nove administracije tražiće veće plate i koeficijente zarada, rešavanje stambenog pitanja i bolje uslove u bolnicama, kako bi se sprečilo napuštanje javnog zdravstvenog sistema.

- Naši ciljevi su unapređenje socio-ekonomskog položaja lekara, sprečavanje daljeg odliva lekara, kroz povoljnu stambenu politiku, kao i uređenje zdravstvenog sistema uvođenjem protokola i normativa u cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite - kazala je Milena Popović Samardžić.

Milena Popović Samardžić, Foto PR centar

Kako je istakla, s obzirom na to da je nova ministarka iz redova lekara, u Sindikatu veruju da će biti znatno lakše raditi na unapređenju zdravstvene zaštite, "jer joj problemi u crnogorskom zdravstvu nisu nepoznanica".

- Verujemo i nadamo se uvrštavanju lekara u Zakon o zaradama u javnom sektoru, te regulisanju koeficijenata shodno nivou odgovornosti i kompleksnosti posla koji obavljamo, kako i sam zakon kaže. Nadamo se ukidanju zelenaških, ili kako ih mi volimo nazvati robovlasničkih ugovora kroz povoljnu stambenu politiku za doktore medicine.

Specijalistima 92 evra više

MEDICINSKIM radnicima je, odlukom Vlade, početkom godine plata povećana za oko 12 odsto za tekuću i dodatno tri odsto za 2021. godinu, odnosno specijalistima je plata povećana za 92 evra i dodatnih 25 evra naredne godine, a doktorima opšte prakse za oko 75 evra u ovoj i 21 evro u narednoj godini.Medicinskim sestrama i tehničarima sa visokom stručnom spremom plate su povećane za oko 52 evra i dodatnih 14 u narednoj godini, a srednjem medicinskom kadru za oko 43 evra u ovoj, a naredne će biti uvećane za još 12 evra.

Uzdamo se u profesionalan rad koji će za razliku od prethodnog ministra Kenana Hrapovića zapošljavanje u zdravstvu i izbor direktora u zdravstvu odvojiti od uticaja politike i političke pripadnosti. Sve će to doprineti većem nivou kvaliteta koji će osetiti ne samo zaposleni u zdravstvu, već i sami građani. Ovim pristupom ćemo sprečiti da najbolji od nas odlaze iz Crne Gore - kazala je Milena Popović Samardžić.

Prema ranijoj oceni predsednice Sindikata doktora medicine, svaki lekar trebalo bi da ima minimalnu platu 850 evra, umesto 550, specijalisti ne bi trebalo da imaju nižu osnovnu platu od 1.100 evra, a supspecijalisti od 1.200 evra.
 

Pogledajte više