SEDAM SATI ČEKALI SPAS IZ AMBISA: Kako je tekla akcija izvlačenja dvojice državljana Srbije u mestu Subadanj kod Kolašina

M. SEKULOVIĆ

08. 12. 2020. u 19:06

PRIPADNICI Službe zaštite iz Kolašina uspeli su jutros, posle sedam sati spasavanja, da iz provalije u mestu Subadanj izvuku dvojicu povređenih državljanina Srbije, čiji identitet nije saopšten, a kojima je potom ukazana pomoć u Kliničkom centru Crne Gore.

Foto: Služba zaštite Kolašin

Oni su kombijem "sprinter" sleteli u kanjon Morače, a iako su uspeli da upute poziv za pomoć, spasiocima je trebalo nekoliko časova da ih lociraju, stignu do povređenih i izvuku ih iz kanjona koji je progutao stotine života. Posle potrage započete oko ponoći između ponedeljka i utorka, akcija je završena oko sedam sati, a dvojica povređenih, kako se nezvanično saznaje, nisu u životnoj opasnosti.

- Bila je ponoć, kada smo dobili dojavu da je vozilo sletelo u kanjon. Rečeno nam je da su u njemu bile dve osobe. Odmah smo pohitali ka mestu nesreće, a osam spasilaca i policajci Odeljenja bezbednosti Kolašin započeli su potragu. Ispostavilo se da je prvobitna informacija, da je došlo do sletanja sa mosta Krivi vir na putu ka Đuđevini, bila netačna - priča Željko Darmanović, komandir Službe zaštite i spasavanja Kolašin.

Prema njegovim rečima, u potragu je uključen je i Operativno-komunikacioni centar Direktorata za vanredne situacije MUP Crne Gore i tako je stupljeno u kontakt sa ljudima koji su se iz nepoznatih razloga našli u kanjonu.

- Pokušavali su da daju orijentire, ali, noću, na terenu koji ne poznaju, u tome nisu uspevali. Odlučili smo da tražimo tragove sletanja pored magistrale. Primetili smo ih kod mesta Subadanj, poznatoj krivini, gde su mnogi vozači imali problema... Brzo smo stupili u kontakt sa ljudima koji su sleteli, za čije izvlačenje nam je bila potrebna alpinistička oprema - objasnio je Darmanović.

Pogledajte više