ŠIPAK ZA DOBRODOŠLICU: U Starobarskoj čaršiji goste dočekuje Benisa Redžepagić sa čašom soka od nara

B. Dabić

23. 11. 2020. u 08:51

SEZONA je nara. Slatki barski nar jedan je od simbola ovog podneblja. S jeseni, na početku Starobarske čaršije posetioce dočekuje vedra Benisa Redžepagić koja baš tu pred gostima cedi zrna nara u čašu. Gosti imaju priliku da vide proces pripremanja soka, a osim napitka od ovog voća pravi se i liker, džem, vino.

Foto B. Dabić

Benisa je poreklom iz Berana, devet godina živi u Baru, a poslednje dve jedan od izvora prihoda joj je prodaja svežeg soka od nara.

- Retko koji turista prođe, da ne proba sok od nara koji cedim pred gostima na presi. Pomama je za sokom od nara. Mnogi kupe i za poneti. Vole ga i naši. Litar soka košta osam evra - kaže Benisa koja od barskog šipka pravi i likere, i džemove. - Od jednog nara može da se iscedi oko decilitar soka, ali kad je voće baš zrelo. Nar je najizdašniji za ceđenje u drugoj polovini novembra, tada najviše soka ima, a počinjemo ga brati početkom oktobra do kraja novembra. Ove godine rod i nije najbolji. Bilo je mnogo rodnijih godina.

U asortimanu proizvoda koje Benisa pravi od ovog voća poseban specijalitet je džem od nara.

- Džem od nara ne može se kupiti u prodavnicama. To je baš domaći specijalitet - poslastica kojoj mnogi ne mogu da odole nakon što je probaju - kaže Benisa.

U crnogorskoj suptropskoj zoni gaji se više sorti nara. Najrasprostranjenija vrsta, čak 80 procenata, jeste slatki barski.

BREND

SOK od nara bio je brend Bara dok se proizvodio u ovadašnjoj prehrambenoj fabrici, i ovaj grad je po tome bio prepoznatljiv u nekadašnjoj SFR Jugoslaviji. Bio je omiljeni napitak učesnika Olimpijskih igara koje su se održale u Sarajevu 1984. godine. Tada, uz maskotu Vučka, jedan od natraženijih "domaćih" proizvoda bio je upravo sok od nara, voća koje vekovima predstavlja simbol izobilja, plodnosti, dugovečnosti.

Pogledajte više