SVETU NEDELJU PODIGLI MORNARI: Kako je nastala crkva na hridi kod Petrovca na moru

Biljana Dabić

08. 11. 2020. u 16:53

CRNOGORSKA obala nije mnogo razuđena. Ima tek petnaestak manjih ostrva. Bogatstvo se, ipak, ne ogleda u broju, već u baštini, kulturnom nasleđu, svedočanstvima i legendama, što treba videti i doživeti. Za skoro sva ta ostrva vezuju se zanimljive priče, mogućnosti otkrivanja i novih saznanja. To važi i za dva mala ostrva naspram Petrovca.

Ostrva Sveta nedelja i Katič naspram Petrovca / Foto B. Dabić

Bilo da ste putnik namernik kroz Crnu Goru, samo prolaznik, putujući Jadranskom magistralom iznad malog primorskog grada Petrovca, pažnju će vam privući dva ostrva. Udaljena oko kilometar od petrovačke plaže, u plavetnilu mora se izdižu ostrva Katič i Sveta nedelja.

OSTRVA jedinstveno upotpunjuju izgled ovog malog zaliva, ali i podstiču maštu - kako je nastala crkva na strmoj hridi.

Crkva na hridi naspram Petrovca, izdignuta iznad površine mora nekih 50 metara, prema predanju nastala je nakon brodoloma. Brodolom se dogodio u nedelju, a pusto, stenovito ostrvo bilo je mesto spasa dela posade. U znak zahvalnosti preživeli mornari grade Crkvu Svete nedelje.

Detalj na crkvi Svete nedelje / Foto B. Dabić

U crkvi se nalazi kopija ikone Tajne večere, na kojoj su zapisani događaji tog kobnog dana, 16. avgusta 1914. godine, kada je austrougarska krstarica "Zenta" potopljena u Prvom svetskom ratu.

Na istoimenom ostrvu na kom je zavetna crkva istovremeno može biti nekoliko desetina ljudi. Kada sa čamca kročite na čvrsto tlo, stepenicama se penjete do vrha hridi na kojoj je Crkva Svete nedelje. Inače, crkva je obnovljena 2007. godine jer je u razornom zemljotesu 1979. bila porušena.

Danas se veruje da Crkva Svete nedelje štiti pomorce, od kojih mnogi sa ovih prostora pre odlaska na duge plovidbe dođu da se pomole.

OSIM Paštrovića, ovde sve češće dolaze stanovnici drugih crnogorskih mesta, i inostrani turisti. To je jedan od razloga zašto je ovog leta Crkva Svete nedelje bila otvorena češće nego prethodnih godina.

Tako je tokom leta crkva bila otvorena svakog dana kada je bilo lepo vreme. Službe su bile češće nego minulih godina kada se liturgija vršila samo prve nedelje nakon praznika Svetog Ilije.

Crkva na ostrvu Sveta nedelja / Foto B. Dabić

Za sledeću godinu planiran je uvođenje rasvete na ostrvu. Takođe, plan je i da se crkva freskopiše.

Svakom posetiocu mora privući pažnju kopija ikone Tajne večere, koja budi dodatno interesovanje o nastanku crkve za koju se vezuje nekoliko legendi.

POMORAC Slavoljub Buća koji je preživeo brodolom, dao je da se ikonopiše Tajna večera, da bi je poklonio crkvi. Original se nalazi u crkvi u Petrovcu i uskoro će biti restauriran.

O nastanku crkve na ostrvu Sveta nedelja postojiviše legendi. Prema jednom predanju, crkvu je na ostrvu podigao moreplovac grčkog porekla koji se nasukao na treće, podvodno ostrvo. Danas se to treće, podvodno ostrvo zove Donkova sjeka. Druga priča kazuje da je malu kamenu kapelu posvećenu Svetom Domeniku, u 17. veku kao porodičnu zadužbinu izgradio kapetan Luka Medin iz Kastel Lastve, kako se Petrovac tada zvao.

Crkvu na ostrvu su, 1923. godine, obnovili preživeli mornari iz Boke koji su služili na austrougarskom brodu, prvom potopljenom u Prvom svetskom ratu. "Zentu" su potopili saveznički brodovi na nekoliko kilometara od obale, ostavivši mornare u moru. Paštrovići, u maniru humanih ljudi, krenuli su svojim barkama da spasavaju posadu "Zente". Preživeli mornari u znak zahvalnosti i sećanja, obnovili su crkvu Svete nedelje.

SVETIONIK

Dok uživate na ostrvu Sveta nedelja, sa kog imate otvoren pogled na Petrovac i uvale ovog predivnog dela Crnogorskog primorja, užitak je istražiti nenaseljeno ostrvce Katič. Iz hridi su iznikli borovi i druga vegetacija u kojoj su stanište našle laste, a i druge ptice koje baš ovde vole da se gnezde.

Na ostrvu Katič je svetionik koji pomorcima pokazuje put.

Pogledajte više