Prof. dr Stojanović: Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori je jedna od najuglednijih institucija srpske kulture

V. K.

07. 11. 2020. u 15:46

MATICA srpska Društvo članova u Crnoj Gori pozvala je Nebojšu Medojevića, lidera Pokreta za promjene, da se izvini zbog iznesenih neistina.

Foto: Arhiva Novosti

U saopštenju koji je potpisala prof. dr Jelica Stojanović se ističe:

- Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, nesumnjivo jedna od najuglednijih institucija srpske kulture kod nas, često je neosnovano napadana od prethodnog režima, ali malo kada tako brutalno kao što je to učinio gospodin Nebojša Medojević, i to u trenucima očekivane postizborne relaksiranosti. U svom napisu na fejsbuku predsjednik Pokreta za promjene obrušio se na naše Društvo neistinom da je naš prostor za biblioteku u Nikšiću kupljen od tašte predsednika Izvršnog odbora Društva prof. dr Vladimira Božovića. Ovim putem želimo da sa osećajem ogorčenja odbacimo zlonamernu i neistinitu tvrdnju gospodina Medojevića. Ovaj poslovni prostor u strogom centru Nikšića Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori je kupila po izuzetno povoljnim uslovima (210 evra po kvadratnom metru) i to od Hipotekarne banke AD Podgorica, plativši ga, novcem iz budžeta Republike Srbije koji je za tu namenu opredeljen“ navodi se u saopštenju.

- Gospodin Medojević, „slučajno ili ne, ali svakako neistinito, gospodina Božovića naziva „šefom Matice srpske“ što on nikada nije bio niti je na bilo koji način učestvovao u odluci o kupovini predmetnog prostora. Uz podsećanje gospodina Nebojše Medojevića da je, kao javna ličnost, obavezan da se služi istinom i činjenicama, pozivamo ga da se javno izvini Matici srpskoj – Društvu članova u Crnoj Gori zbog iznete neistine. U protivnom, bićemo primorani da u redovnoj sudskoj proceduri dokažemo neistinitost njegovih tvrdnji, uz sve konsekvence po kredibilitet tuženog, koji inače godinama obezbjeđuje svoje mesto parlamentu i uz pomoć birača srpskog identiteta i kulturnog nasleđa koje Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori štiti i neguje svojim naučnim i kulturnim djelovanjem - zaključuje se u sopštenju.

Pogledajte više