ISKOPALI KOSTI STARE SEDAM MILENIJUMA!: U mestu Trlica izvođači radova uništili arheološko nalazište

M. SEKULOVIĆ/ M. DROBNjAK

04. 11. 2020. u 12:31

IZGRADNjOM treće trake na putnom pravcu Pljevlja - Prijepolje u mestu Trlica nadomak Pljevalja, gde su još 1968. godine otkrivene kosti slonova i dinosaurusa, oštećeno je naučno vredno arheološko nalazište i pećina.

Foto Breznica

Zbog toga će biti podneta krivična prijava protiv izvođača radova na putu.
Ovo je saopštio izvršni direktor Ekološkog društva "Breznica" iz Pljevalja Milorad Mitrović.

- Pre nekoliko godina arheolozi su istraživali u dva navrata na ovom lokalitetu, za koji tvrde da je od izuzetnog značaja, i utvrdili su približnu starost pronađenih kostiju, oko sedam milenijuma. Danas se na tom lokalitetu nalaze dobro očuvane, ali razbacane i polomljene kosti životinja koje su građevinske mašine izlomile i iskopale. Deo ovih artefakata je kopanjem polomljen i bačen na deponiju, o čemu postoji video-materijal. Verujem da radnici koji izvode radove i ne znaju o čemu se zapravo radi - kaže Mitrović.

Foto Breznica

Prema Mitrovićevim rečima, neshvatljivo je da onaj ko je projektovao ovo proširenje puta i izgradnju treće trake nije izašao na teren i predvideo zaštitu i izbegavanje ovog arheološkog nalazišta.

OŠTEĆENO Bagerom usitnili ostatke životinja, Foto Breznica

- Onaj ko je neposredno radio na iskopavanju mogao je videti da je reč o arheološkom lokalitetu jer je isto bilo iskolčeno i koncem obeleženo nakon poslednjeg arheološkog istraživanja, tako da nema opravdanja za ovakvo vandalsko i nerazumno ponašanje, osim ako neko nije namerno naredio da se ovo nalazište uništi i devastira. Slična situacija je bila i prošle godina kada su arheolozi radili na iskopavanju keltskog groblja i grobnica u Pljevaljskom polju koje je danas kop Rudnika.

PRIJAVA IZVOĐAČU RADOVA

PREMA Mitrovićevim rečima, krivične prijave biće podnete protiv izvršilaca ovog nedela i zatražena odgovornost ne samo neposrednih izvršilaca već i onih koji su projektovali izvođenje ovih radova bez prethodne analize i izrade studije koja bi predviđala zašitu ovog značajnog kulturnog i arheološkog nasleđa. Izvođač radova na putu prema Prijepolju je podgorička firma "Štrabag", iz koje nema odgovora.

- Ćuti se na ovakve poteze neodgovornih pojedinaca. Ćuti Zavičajni muzej, ne progovara Ministarstvo kulture pod čijim se patronatom desila i čuvena pljačka stećaka sa lokaliteta Marine šume i Mataruga, kada su pod izgovorom restauracije, konzervacije i pravljenja lapidarijuma u Cetinjskoj biljardi otuđili ove stećke koji i danas leže bačeni u dvorištu Biljarde - kaže Mitović.

Pogledajte više