FUNKCIJE PODELILE POBEDNIKE: Dva meseca od izbora vlada ni na vidiku, potresi u listi "Za budućnost CG"

V. KADIĆ

26. 10. 2020. u 08:25

BAŠ kada se pomislilo da je formiranje nove izvršne vlasti u Crnoj Gori gotova stvar, potresi su pogodili najjaču koalicionu listu "Za budućnost Crne Gore".

Foto Vlada CG

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić poručio je da "insistiranje na pojedincima nije interes ni građana ni države", i da Crnu Goru čekaju "teški i istorijski izazovi koje samo Vlada sa ekspertskim karakterom može prevazići". On je odao poštovanje trojici lidera Demokratskog fronta - Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću na, kako je rekao, borbi koju su oni i taj politički savez minulih godina vodili u slamanju režima Mila Đukanovića, krunišući to na izborima 30. avgusta.

Da nezadovoljstvo u koaliciji "tinja" najavio je pre nekoliko dana Medojević, optuživši pojedine ljude iz Mitropolije crnogorsko-primorske da "utiču na sastavljanje vlade u kojoj nema mesta za njega i stranku koju predvodi".

U međuvremenu, procurila je informacija da Krivokapić ne želi da u da novoj vladi ministri budu trojica lidera Demokratskog fronta, već da navodno namerava da se okruži ljudima "koji nemaju balast političke istrošenosti i sudskih postupaka", pa su tako političke trzavice sve jače, "kako zbog domaće tako i zbog međunarodne javnosti". Usledila je ubrzo oštra reakcija Mandića.

- Kao neko ko je Zdravka Krivokapića postavio na mesto nosioca liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" i ko je vodio i upravljao izbornom kampanjom koalicije, neću dozvoliti da crnogorski tajkuni ukradu narodnu volju i sastavljaju Vladu Crne Gore - poručio je Mandić. - Ovu narodnu slobodu nismo osvojili da bismo je predali u ruke tajkunske ološi koja je umislila da narodu može ukrasti san i veru u bolju budućnost, prirodan osećaj za poštovanje pravde i izvesniju ekonomsku sigurnost.

Politički analitičar Igor Damjanović za "Novosti" kaže da ukoliko se zbog objektivnih okolnosti u novoj vladi ne mogu naći pojedini opozicioni lideri, onda bi logično i pravedno rešenje bilo da se formira nadstranačka vlada, bez svih lidera parlamentarnih stranaka, vlada oročenog trajanja sa misijom da "oslobodi institucije, očisti biračke spiskove i stvori uslove za prve slobodne i demokratske izbore na svim nivoima".

- Trenutak je istorijski i bez obzira na dnevnopolitičke interese i antagonizme, izabrani narodni predstavnici moraju naći najmanji zajednički sadržalac i hitno formirati vladu, pred kojom je težak i mukotrpan posao.

Damjanović ocenjuje da je poražavajuće da u Crnoj Gori puna dva meseca od izbora nema pomaka u formiranju vlade saglasne narodnoj volji.

- Iskreno se ipak nadam da među subjektima kojima je narod poverio mandat da Crnu Goru oslobode od mafije ne postoje snage koje zamajavaju javnost i spremaju se da na kraju uđu u savez sa Milom Đukanovićem, ili da za njegov račun fingiraju ponavljanje izbora - zaključio je Damjanović.

BEZBEDNOSNI SEKTOR

MILAN Knežević, lider Demokratske narodne partije (članice DF), izjavio je da njegova stranka nije tražila nijednu funkciju u bezbednosnom sektoru u novoj vladi, ali smatra da MUP i funkcija potpredsednika za reforme sektora bezbednosti treba da pripadnu ostalim konstituentima Demokratskog fronta. Prema saznanjima "Novosti", mandatar je trojnoj koaliciji ponudio tri potpredsednička mesta.

Pogledajte više