POPISA SE PLAŠE ONI KOJI SU GA ZLOUPOTREBLJAVALI: Potpredsednik SNP Dragan Ivanović o inicijatiti CDT

V. K.

22. 10. 2020. u 13:11

DRAGAN Ivanović, potpredsednik Socijalističke narodne partije Crne Gore i šef Kluba poslanika ove partije u Skupštini Crne Gore povodom inicijative NVO Centar za demokratsku tranziciju da se prilikom sprovođenja narednog popisa odbaci praksa prikupljanja podataka o etničkoj (nacionalnoj) i religijskoj (ne)pripadnosti kao i jeziku kojim građani govore, izjavio je da ona za SNP nije prihvatljiva.

Foto: SNP CG

- Smatramo da građanima Crne Gore treba dati mogućnost da se izjasne o svim važnim pitanjima za jedno društvo u 21. veku, među kojima svoje mesto, svakako, zauzimaju i podaci o naciji, veri i jeziku. To je sasvim u duhu savremenih demokratskih načela kojima težimo i ne treba da bude predstavljano kao opasnost po bilo kojeg pojedinca ili grupu. Osim toga, mišljenja smo da ovakva inicijativa nije na mestu jer je došla u vreme promene vlasti u Crnoj Gori, a dužni smo podsetiti da ovako nešto nikada nije traženo za vreme tridesetogodišnje vladavine DPS-a-, saopštio je Ivanović, dodajući da zadatak nove Vlade Crne Gore treba da bude da omogući demokratski, pošten i korektan popis, kojim će se dobiti jasan presek stanja ne samo o jeziku, veri i naciji, nego i o mnogim drugim oblastima koje su značajne za dalji razvojni put Crne Gore.

- Niko ne treba da ima strah od predstojećeg popisa, koji treba da bude prilika da se građani slobodno izjasne o onim stvarima koje smatraju bitnim za sebe. Popisa se plaše samo oni koji su ga do sada zloupotrebljavali i koji strahuju da će time što neće imati kontrolu nad njegovim sprovođenjem izgubiti i ono malo poverenja koje građani još imaju u njih, poručio je Ivanović.

Pogledajte više