PROTEST UGOSTITELJA U BUDVI: Ako NKT ne promeni odluku, samo ćemo otvoriti lokale

B. Dabić

20. 10. 2020. u 14:56

BUDVA je u crvenoj zoni po broju zaraženih i Nacionalno koordinaciono telo (NKT) po preporuci Instituta za javno zdravlje (IJZ) donelo je odluku da se ugostiteljski objekti u metropoli crnogorskog turizma zatvore na 14 dana što je rezultiralo protestom ugostitelja

Foto: B. Dabić

U Budvi je danas u podne održan protest ugostitelja koji su izričiti- traže povlačenje odluke, ili će kako ističu “biti prinuđeni da sami otvore lokale”

Ispred zidina Staroga grada u Budvi,  okupilo se  oko 1.000 ugostiteljskih radnika iz Budve, a podršku su im dali i predstavnici udruženja ugostitelja iz Podgorice, Nikšića, Tivta, Ulcinja i Kotora. 

-Ukoliko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) ne povuče meru i dozvoli nam rad, bićemo prinuđeni da sami otvorimo lokale, jer smo na rubu egzistencije - poručeno je sa protesta.   

Ugostitelji dodaju “Ne možemo da prihvatimo da budemo jedini krivci za novonastalu situaciju, s obzirom da smo u našim ugostiteljskim objektima poštovali sve propisane mere. Nismo za ovo stanje mi krivci. Stanje jeste alarmantno, ali moramo da naučimo da živimo sa koronom, da poštujemo mere”.

- Nije u redu da nas zatvaraju, doveli su naše biznise na rub propasti. Prvo smo dva meseca bili zatvoreni, posle smo izgubili sezonu, sada kada je vreme gde smo mogli nešto da zaradimo, jer nas očekuje užasna zima, bilo je jedino ispravno da nas otvore. Ovde su sve naše i familije naših zaposlenih, šta ćemo ove zime - naveo je predsednik Udruženja ugostitelja Budve Vido Markićević i pozvao  nadležne institucije da hitno reaguju i omoguće im da rade. Podršku ugostiteljima dao je i i predsjednik Skupštine opštine Budva (SO) Krsto Radović koji je bio na protestu, kao i opštinski funkcioneri.

PROBLEM CELE CRNE GORE

Ugostitelji ističu da profit nije motiv, već opstanak 

- Ovo je problem  cele Crne Gore, ne samo Budve. Kako će zaposleni preživeti, kako ćemo dočakati sezonu, nikako. Poštujemo rad svih institucija, divimo se ljudima u bolnicama koji daju maksimum da održe zdravlje građana, i ispada da smo neodgovorni. To nije istina, nas ne zanima sada profit, nas zanima da naši zaposleni primaju plate i da održimo biznis - poručio je Markićević.

Udruženje će večeras  doneti konačan stav  šta će uraditi ako NKT ne povuče meru. Ugostitelji su saglasni da poštu mere i da  rade.

Pogledajte više