MATICA BOKE: Izabrani novi predsednici skupštine i UO

V. V.

05. 10. 2020. u 13:06

NA IZBORNOJ Skupštini NVO Matica Boke koja je održana u Tivtu, Siniša Kovačević iz kotorske podružnice izabran je za novog predsednika Skupštine, a Mirko Mustur iz hercegnovske za predsednika Upravnog odbora.

Foto: V. V.

Siniša Kovačević najavio je kadrovsko i finansijsko jačanje organizacije koja treba da bude „krovna organizacija svih Bokelja" i istakao da očekuju podršku novih državnih, i lokalnih vlasti u Tivtu, Kotoru, Budvi i Herceg Novom.

Dosadašnjem predsedniku UO Matice Željku Komnenoviću čestitao je izbor na funkciju predsednika opštine Tivat apostrofirajući veliki doprinos koji je Komnenović dao na afirmaciji Matice Boke.

Komnenović je podneo izveštaj o radu u proteklom periodu a predstavljajući nove projekte izdvojio produkciju dokumentarne TV serije „Bokeljski admirali i kapetani", za čiju je realizaciju Matica Boke dobila podršku od 60 hiljada evra od Vlade Republike Srbije.

- Planirano je snimanje deset polučasovnih epizoda i dugometražnog dokumentarnog filma o zaboravljenim pomorskim vukovima – Bokeljima koji su vekovima svojom hrabrošću i pomorskom veštinom ispisivali zlatne stranice istorije pomorstva Evrope i sveta. Potpisan je ugovor sa udruženjem „Šta hoćeš" i snimanje će početi tokom narednih meseci- najavio je Komnenović i obećao da će ta NVO i dalje biti visoko pozicionirana u njegovim budućim aktivnostima.

Novom rukovodstvu poželeo je uspeh uz poruku da iskoriste na najbolji način novi društveno—politički trenutak u Boki, na korist i Boke i Bokelja.

Mirko Mustur, pored nastavka rada na kulturnoj i izdavačkoj delatnosti, TV i dokumentarnoj filmskoj produkciji, najavio je aktivnosti i na privrednoj, ekonomskoj i svakoj drugoj afirmaciji bokeljskih opština.

-Nastavićemo i sa zalaganjima za decentralizaciju države u korist lokalnih samouprava i afirmaciju Boke kao jedinstvene regije po EU standardima - kazao je Mustur.

Prema njegovim rečima treba poraditi i na unapređenju baštinjenja tradicije dobrovoljaca iz Boke u ratovima od 1912. do 1918. godine.

CILj “MATICE”

„Krajni cilj Matice Boke mora biti visok nivo kulturne i ekonomske autonomije Boke" a nakon dugogodišnje dikriminacije Boke i Bokelja od strane države bila je poruka člana Upravnog odbora Ivana Starčevića.

-Nakon promena na državnom i lokalnom nivou, ideja o zajednici bokeljskih opština sada može dobiti pun „vetar u leđa", što bi na kraju, u skladu sa direktivama EU, rezultiralo stvaranjem regije Boka, po ugledu na regiju Istra- poručio je Starčević.

PODRUŽNICA U BEOGRADU

Mirko Mustur najavio je skoro osnivanje podružnice Matice Boke u Beogradu gde, kako je objasnio, živi, radi ili studira veliki broj ljudi iz Boke Kotorske.

Pogledajte više