KNEŽEVIĆEV BRANILAC UPUTIO ZAHTEV SKUPŠTINI: Saslušati Mila Đukanovića

V.K.

28. 09. 2020. u 11:03

BRANILAC Duška Kneževića, advokat Zdravko Đukanović uputio je zahtev predsedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću da parlament formira Anketni odbor čiji zadatak bi bio da sasluša Mila Đukanovića i druga lica za koja oceni da postoji potreba za njihovim saslušanjem, a radi „utvrđivanja porekla novčanog iznosa od 1,5 milina evra na kastodi računu Mila Đukanovića, utvrđivanje porekla sredstava kojim je izgrađena „Ničija“ kuća u Podgorici, učešće Mila Đukanovića u aferi Telekom, aferi A2 EPCG, kao i radi utvrđivanja i drugih zloupotreba, nezakonitih radnji i korupcionaških aktivnosti koje je preduzimao Milo Đukanović, a u periodu u kojem se nalazio na funkciji predsednika Crne Gore i premijera Crne Gore.“

Foto Mitropolija CP

-Utvrđivanje osnovanosti krivičnih prijava (dvadeset krivičnih prijava) koje je odbrana Duška Kneževića podnela nadležnim tužilaštvima u Crnoj Gori protiv Mila Đukanovića, Zorana Pažina, Milivoja Katnića, Blaža Jovanića, predsednika Privrednog suda, Radoja Žugića, guvernera Centralne banke i drugih lica koja su u izvršnoj i sudskoj vlasti u Crnoj Gori, a za koje krivične prijave nadležna tužilaštva nisu ispitala niti jedno okrivljeno lice. Ispitivanje navednih lica je neophodno, jer su svi oni po saznanjima odbrane postupali po direktnim instrukcijama i nalozima Mila Đukanovića.
Predlažemo da se pred Anketnim odborom pored drugih svedoka kao svedok pozove i svoja saznanja pred odborom iznese Duško Knežević, a imajući u vidu činjenicu da je Interpol ukinuo sve tri poternice koje je SDT u Podgorici nezakonito raspisao protiv Duška Kneževića, a koje je Komisija za kontrolu poternica Interpola stavila van snage na 113. sednici, 30.06.2020. godine, ocenjujući ih kao nezakonite i kao sredstvo političkog progona Duška Kneževića od strane izvršne vlasti-navodi Đukanović.

Odbrana Duška Kneževića je uverena, da je po navedenim pitanjima potrebno pokrenuti postupak parlamentarne istrage koju bi sproveo Anketni odbor Skupštine Crne Gore.

-Sastav bi odredio Parlament, a koji bi pored članova Parlamenta bio sačinjen i od uglednih pravnika, tužilaca, sudija, advokata i profesora prava. Odbrana Duška Kneževića je spremna da Anketnom odboru dostavi sva saznanja koja poseduje u vezi nadležnosti Anketnog odbora, kao i imena drugih svedoka koje bi pred Anketnim odborom izneli svoja relevantna saznanja- kaže advokat Đukanović.

-Ovakvo stanovište odbrana zasniva na odredbama Ustava Crne Gore po kojem vlast u Crnoj Gori počiva i na ravnoteži i na međusobnoj kontroli. Anketni odbor Parlamenta kao najvišeg predstavničkog doma građana će, uvereni smo, u svojoj kontrolnoj funkciji doći do značajnih saznanja i rezultata, a koje je bi nakon toga trebalo dostaviti tužilaštvu i drugim nadležnim državnim organima Crne Gore.

Pogledajte više