GRAĐANI ŠTITE STOLETNA STABLA: Na severu Crne Gore protesti zbog seče šume, traže obustavu eksploatacije

Z. Z.

17. 09. 2020. u 14:30

DRVOPRERAĐIVAČI i grupe građana iz opština sa severa države iz Plava, Berana, Andrijevice protestuju minulih sedmica zbog nekontrolisane seče šume.

Foto: Arhiva Novosti

Traže da se do izbora nove izvršne vlasti obustavi eksploatacija koja je data pod zakup koncesionarima, kako tvrdi Brano Otašević, predstavnik Mesne zajednice Murino, pod sumnjivim okolnostima.

- Tražimo da se preispita dosadašnji način gazdovanja šumama, dodela koncesija, da se izračuna ko je imao više koristi - koncesionari, država, lokalne samouprave, odnosno građani. Želimo da se sve to javno saopšti - rekao je Otašević.

Nusretu Kalaču, direktoru Uprave za šume, kako kaže, ta priča je očekivana. Sve to, ocenjuje, može da nanese štetu onima koji se bave tim poslom.

- Ako neko radi suprotno zakonu, tu su nadležni organi da to preispitaju, pokrenu postupak za utvrđivanje odgovornosti. Međutim, svaka politizacija i donošenje odluka van institucija sistema, zabrana bilo koje aktivnosti može stvoriti nesagledive posledice po budžet države, ali i interes građana, jer vidimo da se ovih dana dižu tenzije u ojedinim opštinama koje su po meni nepotrebne - prokomentarisao je Kalač.

Koncesionari u plavskoj opštini, kako navodi Otašević, nisu vodili računa o interesima građana i na to su, ističe, upozorili direktora za Upravu šuma.

Kalač negira takve navode. Kaže, svi koncesionari izmiruju na vreme sve obaveze, a svaki ugovor je, potcrtava, pokriven bankarskom garancijom. To potvrđuju, tvrdi, i prihodi koji su 20 odsto veći nego godinu ranije.

- Mi smo za šest meseci imali 3,7 miliona evra prihoda, što je za 600.000 više u odnosu na 2019. - kaže Kalač.

Pogledajte više