VOZE PIJANI NE MAREĆI ZA KAZNE I MOGUĆE ŽRTVE: Iza rešetaka i početnici

B. D. 05. 09. 2020. u 08:47

ZBOG vožnje u alkoholisanom stanju ulcinjska policija je za 20 dana u avgustu, kada su sprovodili pojačanu kontrolu saobraćaja, uhapsila 11 vozača.

Foto V.Danilov

Sankcionisano je 48 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, od kojih je 11 lišeno slobode zbog prisustva alkohola u organizmu u koncentraciji većoj od 1 g/kg. Ovom prilikom sancionisano je osam vozača koji pripadaju kategoriji mladih vozača i vozača početnika zbog ovog prekršaja. Kod jednog od vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 3,09 g/kg, saopštili su iz Uprave policije.

Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola i opojnih droga gde se konstatuje prisustvo u organizmu u koncentraciji od 2 g/kg i više, Zakonom su predviđene isključivo kazne zatvora od 15 do 60 dana. Uz kaznu zatvora slede i zaštitne mere - zabrana upravljanja motornim vozilom od četiri do šest meseci, te tri kaznena boda.

Ukoliko se alko-testom utvrdi prisustvo alkohola u koncentraciji od 1 do 2 g/kg, u sudu za prekršaje kažu da vozaču može biti izrečena novčana kazna od 300 do 1.000 evra, ili kazna zatvora.

NESAVESNI

PREMA saopštenjima uprave policije, može se zaključiti da godine i životna dob ne ukazuju na odgovoran odnos učesnika u saobraćaju. Pod dejstvom alkohola voze i mladi i stariji.

- Takođe, izriče se zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom do tri meseca i upisuju tri kaznena boda. Za koncentraciju alkohola ispod jednog grama po kilogramu uglavnom se izriče novčana kazna od 150 do 400 evra, zabrana upravljanja motornim vozilom do tri meseca i upisuju dva kaznena boda - kažu u sudu za prekršaje. - Ukoliko je reč o višestrukom povratniku, takvi se kažnjavaju kaznom zatvora.

Pogledajte više