U BARU VEČERAS DVA SKUPA: Auto-litija stigla iz Sutomora, pristalice pro crnogrske opcije kod "Topolice", pojačano prisustvo policije (FOTO)

B. DABIĆ

28. 08. 2020. u 19:23 >> 21:35

U BARU su večeras održana dva skupa.

Foto: B. Dabić

Sa jedne strane bile su pristalice Srpske pravoslavne crkve, koji protestuju zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti, a sa druge pristalice pro crnogorske opcije. Između pristalica dve opcije bilo je mnogo policije u uniformama i u civilu.

Pristalice Srpske pravoslavne crkve su pošle iz Sutomora i okupljanje su završili ispred Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira. Svega 200 metara dalje, ispred Sportske hale Topolica bile su pristalice pro crnogorske opcije.

Kraj okupljanja bio je na ivici incidenta, kada su pristalice SPC policiji uputile primedbe da su selektivni u primeni Zakona. Oni su podsetili da su privođeni zato što su tokom prethodnih auto litija delom tela bili van vozila u pokretu, što se videlo u koloni pro crnogorske opcije večeras, iz brojnih automobila koji su prolazili pored policije.

Pre toga ispred hrama je ponovljena poruka “Ne damo svetinje”.

- Nećemo provocirati nikoga. Ovo je poslednja litija u ovom ciklusu. Ali, litija koja će najaviti mnogo litija, možda ne u nedelju jer smo čuli stav naše crkve, ali u ponedeljak, utorak, sredu… Prvog dana kada se gospoda koja se osećaju uznemireno u svojoj zemlji budu osećali sigurno, i kada niko ne bude mogao da kaže da mi rušimo državu. Mi gradimo državu i evo večeras nećemo šetati ulicama Bara, da ne bi nikoga provocirali, kako neko tamo kaže. Mi se borimo što hodamo, vožnjama, govorom, i borićemo se još danima, godinama koliko god bude potrebno da se ovaj Zakon povuče. Da se napravi takva atmosfera da se donose Zakoni koje građani traže, a ne da to zahtevaju nečiji interesi. U ovoj zemlji je svako slobodan da šeta, vozi, pa i naši sugrađani koji su došli na mesto gde smo mi bili sinoć. Mi smo ujedinjeniji, ujedinjeniji nego ikad. Slobodu nećemo tražiti na silu, ali nećemo ni odustati od nje. Neka nam je srećna sloboda i ne damo svetinje - poručile su pristalice Srpske pravoslavne crkve ispred hrama.

Dok su pristalice SPC okupljanje završavali pesmom “Tamo daleko”, ispred sportske sale “Topolica” je krenula organizovana kolona pro crnogorske opcije čiji moto je “Crnoj Gori s ljubavlju”.

Jedni su uzvikivali “Milo lopove”, drugi su imali poruku suprotnog značenja “Milo legendo, ustala je Crna Gora, država se branit mora”.

Foto: B. Dabić

Pogledajte više