SRBI JEDINI MOGUĆI SPAS: Crna Gora je izgubila sezonu, a ovo su trenutne cene kao mamac za turiste

V. K.

14. 08. 2020. u 14:18

DRŽAVLjANI Srbije od ponoći najverovatnije će moći da uđu u Crnu Goru. Ovu vest saopštio je Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koja je obradovala građane sa obe strane granice.

Foto: V. V.

Posle dužeg vremena osmeh se našao na licima turističkih radnika iako svesni činjenice da je ovogodišnja sezona doživela kolaps.

Ipak, u okviru  julskog paketa hotel Avala nudi usluge smeštaja na bazi polupansiona i tri noćenja za tri osobe po ceni od 199 evra. Uz to, deca do 12 godina oslobođena su plaćanja.

Besplatne su i mnoge druge hotelske usluge poput plažnog mobilijara, saune, bazena, turskog kupatila... Slični aranžmani nude se i u hotelima Hotelske grupe Budvanska rivijera, u kampanji – Odmor koji ste zaslužili, snižene su cene usluga i do 35 odsto u odnosu na prošlogodišnje.

Najbolju ponudu imaonuda ekskluzivnog butik hotela Konte u Perastu, čiji vlasnici nude promotivni paket od 199 evra za jednu osobu, za pet dana boravka u ovom hotelu na obali Bokokotorskog zaliva, sa nizom primamljivih detalja, od šampanjca dobrodošlice do poklona na odlasku, besplatnih izleta brodom po zalivu, bogatog menija za dva dnevna obroka.

I cene plažnog mobilijara iste su kao lani. Na velikoj miločerskoj plaži dve ležaljke i suncobran prodaju i posetiocima koji nisu gosti hotela po ceni od 130 evra na dan, dok na plaži Svetog Stefana, komplet plažnog mobilijara staje 110 evra.

Što se tiče cena osnovnih životnih namirnica –hleb košta od 60 do 80 centi, litar mleka od 0,8 do 1,1 evro, jogurt oko evro, paradajz od 0,70 do 1 evro, krastavac oko 80 centi. Za brzu hranu treba izdvojiti od 1 do 2,5 evra, u zavisnosti na šta se gost odluči.

Cene variraju za roštilj, picu ili palačinku. Litarski sok je oko 80 centi do evra, kilogram oslića oko 2,50 evra, a pivo u konzervi staje oko 70 centi. Za deset dan na crnogorskom primorju na hranu se može potrošiti  oko 55 do 60 evra, ako se svaki dan kupi hleb, mleko, jogurt, sok i kilogram mlevenog mesa.

Zbog spuštene rampe u velikim problemima su se našli državljani Srbije koji u Crnoj Gori imaju nekretnine – kuće, stanove, poslovne prostore... Prema podacima koje je ranije objavila Centralna banka Crne Gore, državljani Srbije su samo prošle godine kupili nekretnine u vrednosti od 24,6 miliona evra i na drugom su mestu po vrednosti kupljenih nepokretnosti, odmah iza Rusa!

Računa se da u Montenegru poseduju na hiljade vikendica i kuća. Neki od njih koji taj posao nisu ranije završili, rešili su da se povinuju crnogorskim zakonima i legalizuju svoju imovinu kako bi izbegli stroge mere države. Pristali su da na 120 mesečnih rata plaćaju svoje obaveze, ali zbog novonastale situacije to sada čine iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Novog Pazara i drugih centara, uz dodatne troškove.

Pandemija je srozala turističku privredu na niske grane, pa su iz Turističke organizacije Budva još ranije predložil Institutu za javno zdravlje otvaranje granica za Srbe.

- Od posebnog značaja je i liberalizacija preventivnih mera za dolazak gostiju iz Srbije, a smatramo da bi najadekvatnije bilo primeniti principe koje smo uspostavili sa Bosnom i Hercegovinom. S obzirom na zvanične informacije iz Srbije da su do 20. avgusta popunjeni svi termini za PCT testiranje na sopstveni zahtev, te da se dnevno u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, npr.može testirati svega 30 osoba, predlažemo Institutu za javno zdravlje Crne Gore da turistima iz Srbije, pored negativnog PCR testa omogući i ulazak u Crnu Goru sa ELISA serološkim testom ili ECIJA testom, zaključuju u Turističkoj organizaciji Budva.

Pogledajte više