PROVERA BIRAČKOG SPISKA: Zahtev Socijalističke narodne partije CG

M. S.

08. 08. 2020. u 10:25

AŽURIRANjE biračkog spiska od strane Uprave policije, bez kontrole učesnika u parlamentarnom procesu, najveća je prepreka poverenju u izborni proces.

Foto arhiva

Protivzakonito je zadnjih desetak godina crnogorsko državljanstvo stekao veliki broj lica koja nisu imala pravnog osnova za upis i ta lica danas, nažalost, veštački uvećavaju naš birački spisak.

AMBASADE

- SVIM državljanima Crne Gore koji žive i rade u inostranstvu poručujemo da ćemo posredstvom ambasada Nemačke, Luksemburga, Belgije, Švedske, Švajcarske i drugih tražiti proveru statusa državljanstva u državama u kojima žive. Ukoliko se utvrdi da imaju dva državljanstva, zatražićemo otpust iz državljanstva druge države ili brisanje iz registra crnogorskih građana - poručili su iz SNP.

Ovo je juče saopšteno iz SNP Crne Gore, iz koje naglašavaju da za poslednja tri parlamentarna izborna ciklusa u konkretnim brojkama to izgleda ovako: broj birača na parlamentarnim izborima koji su održani 2012. godine je uvećan za 15.750 birača u odnosu na prethodne parlamentarne izbore, održane 2009. godine. Na parlamentarnim izborima 2016. godine, broj birača je bio veći za 14.762 u odnosu na parlamentarne izbore održane 2012. godine.

- Prema poslednjim podacima koje je 15. 7. 2020 godine u javnost izneo ministar Nuhodžić, broj novoupisanih birača za predstojeće izbore već na taj dan iznosio 12.839, a upis u birački spisak traje sve do nekoliko dana pre održavanja izbora. Za pomenuti period, prema podacima državnog MONSTAT-a, broj stanovnika u Crnoj Gori je porastao za manje od 2.000!

Pogledajte više