SELEKTIVNA MERA CRNOGORSKE POLICIJE: Paroh barski Jovan Plamenac nakon izjave date u CB Bar

B.Dabić

31. 07. 2020. u 21:59

NAKON što je u petak ujutro odslužio Liturgiju na 15-godišnjicu osveštavanja Rumijske crkve, posvećene Svetoj Trojici paroh barski Jovan Plamenac dobio je poziv od policije da dođe večeras na razgovor u Centar bezbednosti Bar.

Foto: B.D.

- Na 15-godišnjicu osveštavanja Rumijske crkve, posvećene Svetoj Trojici, u ovoj crkvi odslužio sam Liturgiju na koju su došli vernici. Neću da se bavim time koliko je bilo prisutnih vernika i drugim detaljima koje su snimili policijski službenici CB Bar, i koji su objavljeni na internetu. Pre polaska na Rumiju, ispred hrama Svetog Jovana Vladimira saopštio sam vernicima da je potrebno da poštuju mere iz Naredbe Ministarstva zdravlja Crne Gore. To sam isto napisao i na plakat koji je izlepljen po Baru i objavljen na društvenim mrežama, kazao je novinarima sveštenik Plamenac, nakon što je sa njim u CB Bar obavljen razgovor.

Prema saznanjima "Novosti", Plamenac je u Centru bezbednosti saslušan u svojstvu građanina, jer je, kako nezvanično saznajemo, služio obred na zemljištu koje nije u vlasništvu crkve, što je u suprotnost pozivu koji je dobio Plamenac - piše da je pozvan na razgovor “na osnovu čl. 259 st. 1 ZKP” “radi prikupljanja obaveštenja u svojstvu građanina”, piše na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

- Duboko vređa moje ljudsko dostojanstvo, tim pre što je to ne samo selektivna mera crnogorske policije koja je usmerena prema pravoslavnom narodu Crne Gore, a nije ne samo prema rimokatolicima i muslimanima nego ni prema onima kojih su svakodnevno u punim marketima, koji su na plažama, na raznim žurkama, ispred banaka i državnih službi, koji slave državne praznike i učestvuju na manifestacijama vladajuće koalicije, kazao je Plamenac.

Jovan Plamenac zaposlen kao svešteno lice u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, u Crkvenoj opštini Bar je naveo da je odslužio liturgiju na koju su došli vernici.

Foto: Facebook/DF Budva

Među vernicima koji su se popeli na vrh Rumije bio je i predsednik opštine Budva Marko Carević, koga je sa ove funkcije smenila nova parlamentarna većina početkom juna.

Foto: Facebook/DF Budva

Carević je na liturgiju došao sa saradnicima.


 

Pogledajte više