DOKTORAT ODBRANIO PO PROPISIMA: Reagovanje rektora Danila Nikolića na izjave poslanika Budimira Aleksića

V.N.

27. 07. 2020. u 09:55

REKTOR Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić reagovao je povodom teksta koji je objavljen 18. 7. 2020. godine u "Večernjim novostima", sa naslovom" Rektor bez mentora odbranio doktorat" u kojem je poslanik dr Budimir Aleksić konstatovao da se na odbrani Nikolićeve doktorske disertacije mentor nije pojavio.

Foto arhiva

U reagovanju navodi, da je podatke koje je Aleksić izneo protumačio kao "zlonamerne insinuacije i iskonstruisane napade na javnu funkciju rektora, njegov profesionalni integritet i lični dignitet". Ali je i potvrdio činjenicu da mentor nije bio prisutan.

Foto arhiva

- Ono što me je podstaklo da reagujem jeste napad na moj profesionalni i lični rad, kao i dužno poštovanje prema mom mentoru, uvaženom prof. dr Norimasa Idu sa KEIO univerziteta iz Tokija, kojeg poslanik Aleksić naziva "izvesnim Japancem za koga nije utvrđeno ni da li postoji, niti se ikada pojavio ovde na univerzitetu" - navodi Nikolić. - Želim da istaknem da sam 2000. godine boravio na KEIO univerzitetu u Tokiju u okviru doktorskih istraživanja, gde sam sa mentorom prof. dr Norimasa Idom radio na izradi disertacije na temu "Smanjenje izduvne emisije iz dizel motora putem modifikacije parametara dizel goriva i motora". Imamo više zajedničkih radova objavljenih u časopisima i na međunarodnim konferencijama.

NIJE BIO U MOGUĆNOSTI

- MENTOR prof. dr Norimasa Ida nije bio u mogućnosti da organizuje putovanje i prisustvo zakazanoj odbrani 19. 6. 2002. godine. Kako su na mojoj odbrani disertacije bila prisutna četiri člana komisije od pet predviđenih: uvaženi prof. dr Milan Radovanović, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je ujedno bio i komentor disertacije, prof. dr Stojan Petrović, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Stevan Veinović, sa Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, i prof. dr Dečan Ivanović, sa Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Zakon i Statut su u potpunosti ispoštovani - zaključio je Nikolić.

Rektor dodaje da, u tada važećem Zakonu o univerzitetu, kao i Statutu UCG nije eksplicitno navedeno da je mentor obavezno prisutan član Komisije za odbranu doktorske disertacije. .

Pogledajte više