OD PONOĆI STUPILE NA SNAGU: Nove mere za NIkšić i Cetinje

V. K.

21. 07. 2020. u 07:00

OD ponoći su u Nikšiću i Cetinju stupile na snagu nove mere protiv širenja virusa korona koje je uvelo Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Foto: Novosti

Pre nekoliko dana slične mere su uvedene u Podgorici. U preporukama se navodi da je obavezno korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru, uključujući i decu stariju od sedam godina. Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja. Zaštitne maske su obavezne i u vozilima javnog prevoza. Okupljanje građana na otvorenim javnim mestima ograničeno je do 40 osoba, a u zatvorenom do 20 osoba, uz obavezu poštovanja distance od najmanje dva metra.

Restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti obavezni su da obezbede da za stolom sede najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri gosta na terasi ili u bašti. Nema samousluživanja, zadržavanja i stajanje ispred šanka i mora se poštovati distanca. Podrazumevaju se redovno održavanje higijene i dezinfekcija zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl. U fitnes centrima i teretanama obavezni su da rad organizuju tako da u objektu u isto vreme može da boravi samo jedna osoba na 10 kvadrata, ali ne više od 20, uz obavezu poštovanja distance od najmanje dva metra.

Ove mere u Nikšiću i Cetinju biće na snazi sedam dana, nakon čega primena može biti produžena.

Pogledajte više