MITROPOLIJA PRIHVATILA POZIV: Sastanak sa Duškom Markovićem u ponedeljak

V.K.

19. 07. 2020. u 22:17

MITROPOLIJA crnogorsko primorska prihvatila je poziv premijera Duška Markovića na dijalog o Zaknu o slobodi veroispovesti.

Tanjug

Razgovori će se voditi u ponedeljak u Vili "Gorica" u Podgorici sa početkom od 16 časova.

- Crkva je bila, jeste i ostaje privržena dijalogu kao jedinomp pravom putu i načinu da se reše otvorena pitanja u odnosima između Crkve i države koja je nastalapre i nakon donošenja i stupanja na snagu spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Iz tog razloga prihvatamo vaš poziv, iako stiže sa ne malim zakašnjenjem,za dovršetak započetog pa prekinutog dijaloga, u nadu da to ne činite radi uključivanje ove teme u vašu predizbornu kampanju, na što ne moženo pristati, kako zbog Crkve Božije tako i vernog naroda. Očekujemo da će Vlada u potpunosti konačno ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet Mitropolije crnogorsko-primnorske i eparhije Srpske pravoslavne crkve, i prihvatiti naše predloge o izmenama i dopunama pomenutog zakona, ističe se u saopštenju Mitropolije.

- Imajući u vidu složenost prilika u kojima se nbali Crna Gora,a posebn veliku zabrinutost Crkve zbog nasilja nad sveštenstvom i vernim narodom, kao i zbog progonjenja sveštenstva i monaštva ipak ne gubimo nbadu da će Vlada i Skuoština Crne Gore pod hitno izmeniti i dopuniti sporni zakon koji je glavni uzročnik ove nezapamćene odbrane Svetinja od strane Pravoslavnog naroda Crne Gore. Prihvatamo predloženi termin sastanka u ponedeljak 20.jula u 16 časova u vili Gorica u Podgorici, navodi se u saopštenju koje je potpisao protojerej-stavrofor Obren Jovanović.

Pogledajte više