"KONZILIJUM" KRAJ KUTIJE: Radna grupa za pripremu izbora donela smernice o ponašanju birača na glasanju

V.KADIĆ

18. 07. 2020. u 07:52

PREPORUKE Radne grupe za pripremu izbora 30. avgusta u uslovima epidemije virusa korona donela je smernice kako građani, ali i svi drugi akteri, treba da se ponašaju na biračkim mestima tog dana.

Foto Skupština CG

Obavezna je dezinfekcija ruku pre ulaska na biračko mesto i tokom procesa glasanja uz obavezno nošenje maske, osim prilikom utvrđivanja identiteta, korišćenje sopstvene hemijske olovke za glasanje i potpisivanje liste.

- Glasači pre polaska na biračko mesto treba da izmere telesnu temperaturu i ako je viša od 37,2 stepeni, treba telefonom da kontaktiraju sa izabranim doktorom. Ne može se uskratiti biračko pravo osobi ukoliko odbije da dezinfekuje ruke, ali nakon što glasa mora se detaljnije očistiti prostor koji je koristila - odluka je Radne grupe. - Predsednik biračkog odbora može da odluči da ne dozvoli pristup glasačkom mestu osobama sa jasno vidljivim simptomima zaraze.

Birači kojima je izrečena mera samoizolacije glasaće pod posebnim uslovima, koji podrazumevaju da svoj izbor zaokruže ispred ulaznih vrata u stan ili kuću. Dok glasanje pozitivnih pacijenata u bolnicama predstavlja neprihvatljiv epidemiološki rizik, reč je o "crvenim zonama" u kojima boravak neobučenog i nepropisno obučenog osoblja predstavlja veliki rizik. Birači kojima je potvrđena infekcija kovida 19, usled čega ne smeju pristupiti biračkom mestu, glasaće uz pomoć druge osobe koja će po njihovom ovlašćenju ispuniti glasački listić.

U Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da je glasanje osoba zaraženih virusom korona putem posrednika u suprotnosti sa članom 84 Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da ovu mogućnost imaju samo nepismene i osobe s invaliditetom.

- Ovo je ozbiljna zloupotreba i ozbiljno odstupanje od postojećeg zakona i govori o strahu Demokratske partije socijalista, pa pribegavaju pravnim vratolomijama, koje dalje vode do velikog prostora za izborne zloupotrebe - kaže Momo Koprivica, potpredsednik Demokrata. - Za nas je sporna i stavka prema kojoj predsednik biračkog odbora može da ne dozvoli pristup glasačkom mestu osobama sa, kako se navodi, jasno vidljivim simptomima zaraze. Predsednik biračkog odbora nema ovlašćenje da takvoj osobi po zakonu spreči glasanje. I postavlja se pitanje kako će se za tih 1.300 predsednika biračkih odbora obezbediti diploma specijaliste infektologa ili virusologa da on prepoznaje simptome.

PREDIZBORNI SKUPOVI

KADA su predizborni skupovi u pitanju, Institut za javno zdravlje je dao dve opcije. U prvoj, predlaže se zabrana održavanja javnih predizbornih skupova izuzev ako epidemiološka situacija u narednim sedmicama ne pokaže određeno poboljšanje. Druga opcija dozvoljava organizaciju predizbornih skupova, uz primenu epidemioloških mera, koje će se naknadno saopštiti.

U Građanskoj partiji URA ocenjuju da će ove smernice dodatno produbiti nepoverenje građana.

Potpuno je apsurdno da prepustite nekom predsedniku biračkog odbora da on odlučuje da li neko ima simptome ili nema. DPS je cilj da smanji izlaznost na ovim izborima, da izazove strah birača, jer znaju da velika izlaznost njih ruši - kategoričan je Zoran Mikić, funkcioner GP URA. - Zbog epidemiološke situacije koja je sve složenija, ali i potpunog pravnog haosa izbore treba odložiti.

Pogledajte više