ELEKTROŠOKOM DO PRIZNANJA? HRA traži od VDT da ispita optužbe na račun policije

S. ĐOKIĆ

15. 07. 2020. u 10:22

AKCIJA za ljudska prava (HRA) uputila je apel v. d. vrhovnog državnog tužioca Ivici Stankoviću da se hitno istraže prijave Podgoričana Jovana Grujičića, Benjamina Mugoše i M. B., u kojima oni tvrde da su pripadnici podgoričke policije, nakon privođenja zbog sumnje da su učesnici "bombaškog napada" na lokal "Grand" i kuću Duška Golubovića, nekadašnjeg službenika ANB, sada Uprave policije, od njih iznuđivali iskaze primenjujući svirepe tehnike mučenja.

Foto Depozitfoto

Navlačenje pancirnih prsluka na gornji deo tela i prebijanjem bejzbol palicama preko njih, udaranje po tabanima, upotreba elektrošokera na više delova tela, uključujući genitalije, davljenje plastičnom kesom, šamaranje, repetiranje pištolja, su samo neki od opisa prijava mučenja i iznude priznanja trojice građana koji su za to optužili policiju.

- Iako su sva tri slučaja mučenja prijavljena 26. maja, 28. maja, odnosno 4. juna, i obezbeđeni su nalazi o povredama, nadležno Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici do danas nije saopštilo da je pokrenulo istragu protiv bilo kog policijskog službenika, niti su podnosioci prijava obavešteni o radnjama koje tužilaštvo preduzima - navode iz HRA.

Dodaju da istraga ovog slučaja zaslužuje posebnu pažnju jer je Evropski komitet za sprečavanje mučenja (CPT) u prethodna dva izveštaja o posetama Crnoj Gori upozoravao na zlostavljanje u crnogorskoj policiji uz upotrebu elektrošokova, kao i na to da je primena zlostavljanja prihvaćena praksa među kriminalističkim inspektorima.

Iz HRA dodaju da je u ovom slučaju prvo priveden navodni svedok, M. B., u Tivtu, 25. maja 2020.

PROPUSTI KOJI ZABRINjAVAJU

HRA izražava posebnu zabrinutost zbog toga što je Grujičić u vreme hapšenja morao da uživa posebnu zaštitu kao psihijatrijski pacijent. Posebno je važno ispitati navode porodice da je uprava SPB, mimo pravila struke i uobičajenog postupanja u sličnim slučajevima, Grujičiću uskratila propisanu terapiju i omogućila da ga policija odvede sa lečenja u bolnici. Posebno zabrinjava i deo prijave u kojem se ukazuje da je Grujičić odvraćen od toga da advokat prisustvuje njegovom saslušanju u policiji i kod tužioca.

- Njega su službenici CB Tivat predali službenicima kriminalističke policije CB Podgorica, koji su ga, prema izjavi datoj tužiteljki Romini Vlahović, psiho-fizički mučili celi dan, da bi iznudili iskaz da su Grujičić i Mugoša učestvovali u "bombaškim napadima", tako što je Mugoša vozio automobil, a Grujičić postavljao eksploziv. Prijava M. B. o iznuđivanju iskaza je uverljiva, jer su na njemu zabeeženi tragovi povreda, a u međuvremenu je dokazano i da je Mugošu prijavio bez osnova, jer ovaj nije mogao iz zatvora da počini dela za koja je prijavljen - navode iz HRA.

Iz ove organizacije dodaju i da su pripadnici kriminalističke policije narednog dana, 26. maja iz Specijalne psihijatrijske bolnice u Dobroti, odveli Jovana Grujičića, pacijenta te ustanove, za Podgoricu, gde su ga, prema krivičnoj prijavi koju je podneo njegov otac, izjavi majke, i njegovoj prijavi Ombudsmanu, takođe zverski mučili, u cilju iznuđivanja iskaza da je podmetao eksploziv dok ga je Benjamin Mugoša vozio u oba navrata.

- Međutim, kako je već naglašeno, u međuvremenu je utvrđeno da se u vreme oba bombaška napada Mugoša nalazio u zatvoru i da nikako nije mogao da vozi Grujičića prilikom izvršenja tih krivičnih dela, pa i ova činjenica ukazuje na to da je Grujičićevo priznanje zapravo bilo iznuđeno.

Pogledajte više