EPISKOP JOANIKIJE U ANDRIJEVICI: Hrvatska prima sveštenike SPC, a Crna Gora ih progoni

M. S.

12. 07. 2020. u 18:01

- Vlasti Crne Gore, koju mi volimo kroz Svetog Petra Cetinjskog, kroz Svetog Vasilija Ostroškog, kroz Njegoša, kroz junake, kroz mučenike, kroz podvižnike, danas gone sveštenike.

Novosti

Ovo je na Petrovdan u crkvi Svetog Arhangela Mihaila kazao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je ukazao na primer jednog od njih oca Stefana Milovanovića.

- A u našoj Episkopiji ima ih oko 20-tak, koji su na tom spisku za gonjenje iako su prijavljeni svi, iako nijednog dana u Crnoj Gori nisu bili ilegalno, iako su došli da vrše i propovedaju reč Božju, iako se u celom svetu poštuje da verska služba mora biti zaštićena i da se verskim službenicima ne postavljaju granice, jer granice za vere ne postoje u ovom svetu. U svakoj uređenoj državi, to se lako rešava. Jedan naš prognani sveštenik, otac Sava sa Trepče, već je primljen u Hrvatskoj, u srpskom manastiru Jasenovcu. Hrvatska država mu daje odobrenje da može služiti i boraviti koliko hoće. Hrvatska to čini, a Crna Gora progoni, kazao je episkop Joanikije, koji se zapitao gde to vodi.

- Što je to tako svi smo za to odgovorni, i mi sveštena lica, posebno mi vladike, ali i narod. Razmislite malo o tome - ukazao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je istakao da od Irodovih vremena do dana današnjeg, retko koja vlast je bila dobra, ''a mi hrišćani treba da znamo kome se klanjamo i da se vezujemo za ono što je netruležno i nepropadljivo''.

- Čast, istina, pravda i obraz, to je ono što je večito, ali, nažalost, ko se obruka u ovom svetu i to je večito - kazao je episkop Joanikije, ističući da se i ovaj veliki praznik proslavlja u vremenima koja su teška za Crkvu Božju.

Pogledajte više