Crkva ne pristaje na raskol: Bes Podgorice raste zbog odbijanja nepristojne ponude

V. K. - M. S.

17. 06. 2020. u 08:02

REŽIM je mitropolitu Amfilohiju, episkopu Joanikiju i SPC izneo nepristojnu ponudu - da se odreknu Srpske patrijaršije i da, kao državna, "montenegrinska" verska zajednica, krenu putem raskola.

Foto: Novosti arhiva

Ovo je suština skandaloznog "talona" sa stola za kojim se nedavno sastao državni vrh Crne Gore sa arhijerejima SPC, a čiji je sadržaj obelodanio koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

- Može sve! - rekli su. Zauzvrat, zatraženo je da SPC u Crnoj Gori prekine sve liturgijske kontakte i veze sa Patrijaršijom u Beogradu i da sprovede raskol. U slučaju suprotne odluke, zaprećeno je ukidanjem postojanja SPC u Crnoj Gori - preneo je prota Džomić.

Ovakav okvir razgovora o kontroverznom Zakonu o slobodi veroispovesti, za SPC u Crnoj Gori bio je - neprihvatljiv. Odbijanjem režimske ucene, objašnjava se i poslednji talas pritisaka na Crkvu, koji se odvija pod velom zaštite javnog zdravlja. Hapšenja i saslušanja sveštenika širom zemlje, posle nedeljne obnove litija, kako ukazuju u eparhijama u Crnoj Gori, posledica su opredeljenja za potpuno crkveno jedinstvo.

Dvojica sveštenika, kojima je određeno policijsko zadržavanje do 72 sata, u ponedeljak su puštena na slobodu. Pritvor u kome su se našli objašnjavaju željom režima da zaplaši vernike i odbije ih od litija.

BEZ POLICIJE NA LITIJAMA

POLICIJA neće obezbeđivati javna okupljanja u Crnoj Gori na kojima se ne poštuju protivepidemijske mere, uključujući i propis da najviše 200 osoba može prisustvovati okupljanjima - najavio je direktor Uprave policije Veselin Veljović. To znači da će buduće litije biti bez policijskog obezbeđenja, jer u svakom gradu učestvuje više od 200 osoba.

Veljović je najavio i da će policija "u slučajevima kršenja mera preduzeti aktivnosti da se procesuiraju odgovorni".

- Dužnost svih hrišćana, posebno nas sveštenika, jeste da se borimo za slobodu, za pobedu hrišćanstva i čoveka. Jasno je odakle je došla sva ova muka - iz neprihvatljivog zakona. Ovo je samo mala pobeda, prva etapa na dugom putu - kaže sveštenik podgoričkog Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja Mirčeta Šljivančanin.

Paroh iz Danilovgrada Željko Ćalić ističe da je dobro poznato ko je dirigent hajke na Crkvu i pravoslavni narod u Crnoj Gori.

- Nismo mi šačica, mi smo narod koji brani svoje svetinje i koji je spreman na žrtvu. Žao mi je bilo ljudi koji su bili prisiljeni da nas - mimo svoje želje i volje - hapse i zatvaraju - prenosi utiske iz ćelije otac Željko.

Povodom zatvaranja sveštenika oglasio se i mitropolit Amfilohije, koji je poručio da progon SPC u Crnoj Gori nema veze ni sa pravom ni sa pravdom.

- Kristalno je jasno da je sve uzrokovano političkim razlozima - kazao je Amfilohije, najavljujući da će on lično na adresu policije poslati i potpisati prijavu za naredno okupljanje.

Prema saznanjima našeg lista, protestne litije zakazane su za nedelju 21. jun, kada će biti održane u gotovo svim većim gradovima.

Pogledajte više