UKOŠTAC SA HAKERIMA: CG je rešila da uđe u hibridni rat i da se suprotstavi digitalnim napadima, formiraće Agenciju za sajber bezbednos

V.K. 13. 05. 2024. u 07:00

VLADA Crne Gore suprotstaviće se sajber napadima formiranjem Agencije za sajber bezbednost, saopštio je ministar javne uprave Maraš Dukaj. On kaže da će fokus biti zaštita ključne infrastrukture.

Vlada CG

- Iako smo mala zemlja, mi smo jednako izloženi kao Italija i Belgija i druge članice NATO. A tek koliko te zemlje ulažu u sajber bezbednost, naročito u kadrovske kapacitete - rekao je Dukaj nakon sednice Vlade, podsetivši da je reč o važnom zakonu koji je u kontekstu pregovaračkog poglavlja 10.

Glavni grad Crne Gore, Podgorica, postaće sedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbednost kroz koji će se štititi interesi NATO od moguće sajber agresije Rusije ili Srbije na ovaj deo zapadnog Balkana. Centar će biti smešten u naučno-tehnološkom parku, a planirano je da se objedini prevencija sajber kriminala i zaštita građana od potencijalnih zloupotreba.

Zapravo, onoga što je započela vlast Mila Đukanovića pred izbore 30. avgusta 2020. u vreme žestoke hajke na Srpsku pravoslavnu crkvu, kroz sporni Zakon o slobodi veroispovesti, kada su sajber ratnici imali zadatke da obaraju sajtove i portale koji nisu bili naklonjeni tadašnjim ciljevima Alijanse, kontrolišu internet, iskrivljuju činjenice o raznim događajima manipulišući informacijama kroz montirane novinske tekstove.

Rastuća pretnja

SAJBER kriminal predstavlja rastuću pretnju po Crnu Goru, dok su nasilje i trgovina oružjem, takođe, razlozi za zabrinutost, piše u izveštaju Globalne inicijative protiv međunarodnog organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu. Navodi se da je u Crnoj Gori Vlada prepoznala delovanje visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa kao glavni prioritet.

Pre dve godine eksperti za borbu protiv sajber kriminala iz Ef-Bi-Aja stigli su u Crnu Goru i vrlo brzo se uključili u posao za odbranu od sajber napada. Upravo su Amerikanci tada došli na poziv Dukaja, kako bi se prevazišao jedan od najsloženijih napada na digitalnu infrastrukturu neke države u istoriji! Veb-sajt specijalizovan za informacije o sajber bezbednosti, objavio je dan ranije da hakerska grupa "Kuba ranskomver" tvrdi da je došla do podataka iz Skupštine Crne Gore. Stotine administrativnih računara u Crnoj Gori zaraženo je virusom, a mnogi su morali da budu isključeni da bi se sprečilo širenje virusa. Hakeri su pokušali da udare na ključne sisteme, sa ciljem da ih onesposobe, a metod koji su koristili identičan je onima izvedenim u Ukrajini, Nemačkoj, Litvaniji, Malti, Holandiji i Belgiji.

Šampioni u hibridnom ratovanju su Britanci i Amerikanci, koji često za ono što rade optužuju protivnika, uglavnom Ruse. Tako je u Crnu Goru došao tim zbog izmišljene ruske pretnje i sve što se nakon toga dešavalo bilo je u funkciji slamanja patriotskih snaga u vreme opštenarodnog litijaškog pokreta i bunta protiv bivšeg režima. Iz Vlade su ranije poručili da će u cilju realizacije ovog projekta ustupiti sve kapacitete kojima raspolažu kako bi rezultati bili što pre postignuti.

Pogledajte više