NASTAVNICIMA 10 ODSTO: Potpisane izmene granskog kolektivnog ugovora za prostevtare, povišica od 1. jula, od septembra i prevoz

I. D. S. 11. 05. 2024. u 10:59

POVEĆANjE plata prosvetarima i plaćanje 50 odsto putnih troškova, za one koji do posla putuju, ozvaničeno je. Sindikat prosvete potpisao je Granski kolektivni ugovor sa Ministarstvom prosvete nauke i inovacija, pa će plate biti uvećane za 10 odsto od 1. jula, dok će se troškovi puta isplaćivati od septembra.

MPNI

Predsednik Sindikata prosvete Radomir Božović nakon potpisaivanja GKU rekao je da je obrazovni sistem zreo za reformu, da se radi na digitalizaciji škola, kao i da bi valjalo promeniti i pravnu regulativu.

Iz ministarstva na čijem je čelu Anđela Jakšić Stojanović, saopštili su da, kako bi se dodatno unapredio status zaposlenih u prosveti, a u skladu sa dogovorom postignutim između Vlade i Sindikata, od 1. septembra ukupno uvećanje neto zarade u kumulativnom iznosu biće najmanje 17 odsto, uključujući i povećanje od 10 odsto u julu.

Kompromis

U UDRUŽENjU prosvetni putnici zadovoljni su postignutim dogovorom. Kako je kazao predsednik tog udruženja Mitar Magovčević, borba se isplatila.

- Ministarka je bila spremna da odobri i 70 odsto subvencija, meuđutim, kako se ispostavilo da je broj prosvetnih radnika koji putuju veći od 599 prvobitno prijavljenih, 50 odsto je bilo kompromisno rešenje - kazao je Magovčević.

- Izmene i dopune GKU podrazumevaju i obezbeđivanje finansijske podrške za sve zaposlene u prosveti koji putuju na posao van svog mesta prebivališta i to u iznosu do 50 odsto iznosa mesečne karte. Najznačajniji cilj ove Vlade je unapređenje kvaliteta obrazovnog procesa na svim nivoima, tako da ćemo u narednom periodu intenzivirati i aktivnosti koje se, između ostalog, odnose i na kontinuirani rad na unapređenju položaja prosvetnih radnika - poručili su iz ministarstva.

Kako je pojasnio Božović, kada je reč o troškovima puta, nisu obuhvaćeni oni prosvetari koji putuju do udaljenih sela i mesta u okviru jedne opštine.

- Iz Ministarstva su kazali da je ovo njihov maksimum, ali da će gledati da poboljašaju i taj segment - kazao je Božović.

Pogledajte više