"POPUSTI" NULA ODSTO? Vlada Crne Gore zadovoljna akcijom limitiranja cena, građani ne jer im ograničenje marži nije donelo očekivanu uštedu

I. D. S. 11. 04. 2024. u 06:15

AKCIJA kojom su trgovačke marže, pa i cene određenih proizvoda u maloprodajama i veleprodajama ograničene, traje već dve nedelje.

I.D.S.

Na iznos popusta, izbor artikala i samu akciju od prvog dana negoduju građani. Ipak, u Vladi su zadovoljni, kažu da su korpe sada punije, a objavili su i spisak od oko 600 proizvoda koji se u jednom marketu mogu naći na akciji. I zbilja, ovakva akcija do sada nije viđena, desetine proizvoda snižene su za neverovatnih nula odsto!

Iz Vlade navode da je akcija "Limitirane cene", u jednom od trgovačkih lanaca donela razliku u cenama pre i nakon početka akcije i na pojedine artikle doseže čak 48 odsto, a kada se sagleda potrošačka korpa koja obuhvata sve artikle, ističu da prosečno umanjenje cena iznosi oko 20 odsto.

- Trgovinski lanci dodatno su obogatili ponudu povoljnih proizvoda zadržavajući i svoje uobičajene akcije, čime je izbor pristupačnih artikala dodatno proširen, što je posebno korisno za građane - napominju u Vladi. - U ovom kontekstu, važno je istaći i podršku crnogorskim proizvođačima, čime se ne samo podstiče domaća ekonomija, već se naglašava važnost korišćenja proizvoda iz Crne Gore.

Vlada je i objavila spisak na kojem se nalazi nekoliko stotina artikala koji su na sniženju u jednom marketu. I zaista, neki proizvodi, kako se vidi na listi, sniženi su više od 40 odsto. Ali se na istom spisku nalaze i desetine artikala čija cena nije snižena, odnosno popust iznosi neverovatnih nula odsto.

Malo mesa, mnogo soka

KADA je reč o mesu, u ponudi su samo smrznuta i sveža piletina i sveži svinjski vrat, dok je sokova na razblaživanje više od 40 vrsta na akciji. Najveća ušteda, sudeći po spisku koji je Vlada objavila, može se ostvariti na kečapu, sardini i tunjevini u ulju, više vrsta higijenskih uložaka, gelova za tuširanje i šampona, i to više od 40 odsto.

Tako je u listu 600 povoljnih artikala, Vlada uvrstila nekoliko vrsta gelova za tuširanje poznatog brenda, a cena pre i posle akcije je nepromenjena. Nula odsto popusta obračunato je još i na pojedine vrste higijenskih uložaka, kašica za bebe, nekoliko vrsta bebi pelena. Na istom spisku je i jedna vrsta kačkavalja, čija je cena pre akcije iznosila 6,79 evra, a isti iznos treba izdvojiti i posle "ograničenja". Nula centi uštede donosi i kupovina margarina, mleka, smrznutog pileta, sveže pastrmke, kao i praškastog deterdženta za veš.

Građani su već prvog dana akcije negodovali, tvrdeći da dosta proizvoda ima istu cenu iako su na akciji. Nezadovoljni su bili izborom i obuhvatom artikala, kao i time što su akcije samo u velikim marketima. Sudeći prema objavljenom spisku, nezadovoljstvo je opravdano. Od oko 600 artikala, više od polovine su različiti brendovi i tipovi šampona za bebe, kupki za odrasle, za decu i toalet-papira.

Pogledajte više