ČUVARE SKADARSKOG JEZERA TUKLI VESLIMA: Krivolovci uhvaćeni na delu napali ekipu Nacionalnih parkova

I. D. S. 05. 02. 2024. u 10:26

ČUVARI u Nacionalnom parku Skadarsko jezero napadnuti su u subotu veče, a krivolovci su jednog od njih pokušali da probodu ostima. Sve to objavio je na svom Fejsbuk profilu građanski aktivista Aleksandar Dragićević, tvrdeći da su zaštitari zadobili telesne povrede.

Fejsbuk/Aleksandar Dragićević

Navodno su dvojica krivolovaca, nakon što se šef nadzorničke službe Vuk Saičić legitimisao i tražio da to i oni učine, prvo počeli da beže, a potom napali i ekipu JP NP Skadarsko jezero. Dragićević je napisao da su Saičiću i njegovim kolegama nanesene telesne povrede, a kako se čuje na video-snimku koji je objavio, sve se dogodilo kada su zaštitari na jezeru otkrili krivolovce.

-Nanesene su im telesne povrede, pokušali su da ih izbodu ostima, tukli su ih veslima. Čekamo izveštaj lekara da bi se utvrdilo o kom stepenu povreda se radi. Ovo je njima svakodnevica - sve da bi sačuvali Skadarsko jezero od zlotvora - napisao je Dragićević.

Zaštitari, kako kaže Dragićević, idu nenaoružani i goloruki, rizikuju svoj život “protiv više organizovanih kriminalnih grupa koje operišu jezerom”.

Podrška

DA "mnogima ne odgovara" borba Nacionalnih parkova Crne Gore protiv krivolova, da su lovočuvari ugroženi i da zahtevaju sistemsku podršku kako bi se izborili "s biznisom vrednim stotine hiljada evra", poručio je direktor tog preduzeća Vladimir Martinović.

-Hrabri nadzornici su nenaoružani ušli u obračun sa naoružanim krivolovcima. Tražimo adekvatnu podršku policije i tužilaštva - poručio je direktor tog preduzeća Vladimir Martinović.

-Vuk Saičić je sa jako ograničenim resursima i neverovatno lošim zatečenim stanjem u svakom segmentu uspeo sa malom ekipom "na mišiće" da smanji krivolov 2023. godine za 80 odsto - to su zvanični podaci. Skadarsko jezero je ogromno. Nije tamo samo krivolov na ptice i ribe, već i ilegalna gradnja i šverc preko samog jezera. Stao je na put mnogima. Sinoć su po ko zna koji put probali da ga ubiju. Zašto? Zato što su krivolovci i kriminalci osetili da je državu briga. Za 100 dana rada Vlade, niko iz te Vlade po dubini i širini nije pokazao interesovanje za krivolov, šumokrađu, kvalitet vazduha... Neko treba da pogine da bi krenuli da rade - poručio je aktivista.

Pogledajte više