VLADA CRNE GORE: Sportskim savezima 6,5 miliona evra

M. SEKULOVIĆ 02. 02. 2024. u 17:51

OVE godine izdvajamo rekordan iznos za podršku sportskim savezima.

Vlasa CG

Vlada Crne Gore i Ministarstvo sporta i mladih konkursom je dodelilo nešto više od 6.550.000 evra za sufinansiranje programa sportskih organizacija u 2024, što je za oko 40 odsto više nego prošle godine. Ovo je kazao potpredsednik Vlade Crne Gore za demografiju i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, koji je danas u Vili “Gorica” sa 44 sportske organizacije potpisao ugovore o dodeli sredstava za sufinansiranje programa sportskih organizacija u 2024. godini.

On je zahvalio Ministarstvu finansija na razumevanju koje je pokazalo prilikom izdvajanja sredstava za sport i mlade.

-To je najbolji pokazatelj odnosa 44. Vlade prema ovom važnom pitanju - poručio je Šćekić. Svesni smo činjenice da navedena sredstva predstavljaju snažniji impuls za rad sportskih saveza, ali i da su ona dovoljna samo za realizaciju redovnih programskih aktivnosti, dok izazov i dalje predstavljaju kapitalne investicije u sportu koje ćemo težiti da u narednom periodu unapredimo kroz zajedničku saradnju i utvrđivanje prioriteta - kazao je Šćekić.

Istakao da je Ministarstvo sporta vodeći računa o najperspektivnijim sportistima koje su u svojim programima prepoznali nacionalni sportski savezi, za 200 predloženih stipendista u okviru nacionalnih sportskih saveza opredelili približno pola miliona evra. On je najavio da će Ministarstvo sporta i mladih, preostala budžetska sredstva, preusmeriti na prioritete od javnog interesa.

- To su u prvom redu razvoj školskog sporta, nastavak unapređenja sportske infrastrukture u Crnoj Gori, koji podrazumevaju završetak istočne tribine Gradskog stadiona, gde je završen projekat Fudbalskog saveza, ali ćemo istrajati i na ideji nacionalnog stadiona, izgradnji Olimpijske kuće i atletskog stadiona u Glavnom gradu, kao i izgradnji sportskih centara na severu i jugu države. Očekujem da opravdamo izdvojena sredstva naših građana, kako bismo mogli sa pravom za sledeću godinu da tražimo dodatna izdvajanja, ali i da pokažemo da smo istinski servis za njihova sportska očekivanja - kazao je Šćekić.

Prisutnima se obratio predsednik COK – a Dušan Simonović koji je u ime okupljenih sportskih organizacija zahvalio Ministarstvu sporta i mladih na rekordnoj podršci, koja će doprineti radu sportskih saveza i razvoju sporta u Crnoj Gori.

POMOĆ

Najviše novca dobio je Crnogorski olimpijski komitet 760.000 hiljada evra. Paraolimpijskom komitetu pripalo je 300.000 hiljada evra, a za Košarkaški i Rukometni savez opredeljeno je po 740.000 hiljada evra. Vaterpolo i plivački savez dobio je 600.000 hiljada, Odbojkaški 460.000, a Fudbalski savez finansiran je sa 100.000 evra.

-U Ministarstvu sporta potrudili su se da obezbede rekordni budžet, a vidim da se na tome neće zaustaviti, već da će i dalje raditi na unapređenju sportske infrastrukture, ali i dodatnom povećanju sredstava nacionalnim savezima. To nas raduje - rekao je Simonović.

Pogledajte više